Roman Říčař: Nakonec jsem tomu úplně propadl

V loňské sezoně si Roman Říčař na kladenských prknech zahrál sice menší, ale zato dost výraznou roli zhýčkaného Ludvíka XIII. Letos hostuje v Městském divadle Kladno znovu. Tentokrát v hlavní roli Jánošíka a navíc v muzikálu Na skle malované, pro který připravil hudební aranžmá a společně s Jiřím Janouchem vedl i korepetice.

Co obnášela příprava hudebního aranžmá?
Malované se už dělalo v mnoha různých verzích - dokonce i v úpravě pro symfonický orchestr, ale my jsme se rozhodli přistoupit k celé inscenaci velmi moderně a dosti netradičně. Sice jsem se držel originálních nápěvů, nicméně celá aranž pro rockovou kapelu se čtyřčlenou dechovou sekcí je nová. Diváci se můžou těšit na swing, latinu, blues i balkánskou dechovku. Zkrátka nadčasový příběh si zaslouží nadčasové hudební zpracování.

Jak dlouho příprava na muzikál trvá ed tím, než dojde na těch osm týdnů zkoušení v divadle.
První demosnímek jsem Jardovi Slánskému posílal, myslím, někdy v lednu 2022 a od té doby na tom průběžně dělám. Je to nakonec dohromady 24 hudebních čísel pro osmičlennou kapelu a 20 zpěváků.

Na skle malované je v podstatě už kultovní muzikál, který má za sebou nespočet inscenací nejen v Polsku, ale i na Slovensku i v Česku. V čem je podle tebe jeho kouzlo?
Musím říct, že na první přečtení a poslech jsem se nezamiloval. Začal jsem si napřed vybírat čísla se zajímavým hudebním nápadem nebo melodikou, která jsem si uměl představit jako interpret na jevišti. V průběhu času jsme se ale začali propracovávat příběhem a začal jsem se zamilovávat do té ryzosti a naivity a víc rozumět té poetice. Nakonec jsem tomu úplně propadl. Je to opravdu zvláštní a divadelně výjimečný způsob vyprávění, se kterým jsem se nikdy předtím nesetkal. Nakonec jsem na tom strávil víc času, než na jakémkoliv předchozím projektu.

Vedl jsi také korepetice. Jak se pracuje s kladenským souborem?
Kladenské divadlo má to štěstí, že ho vedou dva lidé se zkušenostmi s mnoha hudebními divadelními projekty Honza Krafka a Jarda Slánský. A soubor podle toho také funguje. Takže skvěle zpívá, tančí i hraje, a jak praví klasik, často dokonce všechno současně.

Kromě toho, žes to celé hudebně připravil, budeš také hrát hlavní roli Jánošíka. Napsal sis to trochu na míru?
Jasně, že jsem si to psal na míru. Všechny nejlepší písně jsem si vyzobal pro sebe a udělal na ně ty nejopulentnější aranže… Jenže Slánský pak celý rok měnil scénář, a tak dlouho to přepisoval, až ty největší fláky nakonec zpívají mí skvělí kolegové, což budou mít diváci příležitost zjistit.

Je něco, z čeho jsi měl ze začátku strach?
Skvělá choreografka, a až do první zkoušky moje kamarádka, Ivanka Hannichová mi před zkoušením slibovala, že mě nebude ztrapňovat požadavky na pohyby, které jsou pro mě fyzicky neuskutečnitelné. To nedodržela. Strach z tance ovšem už nemám, protože jsem si na reakcích okolí ověřil, že Jánošík v mém provedení tedy bude mít i své komické momenty.

Text a foto: Městské divadlo Kladno


Počasí Kladno

Předpověď počasí