Jiří Chvojka: Provoz na sportovištích omezovat nechceme

Na kladenském zimním stadionu se v pátek otevřou poslední modernizované vnitřní prostory. Tím je servis pro veřejnost na tomto významném městském sportovišti kompletní. Jejich podobu si včera pečlivě prohlédl Jiří Chvojka, jednatel Sportovních areálů města Kladna (SAMK).

Jste rodilý Kladeňák, duší sportovec a jednatel městské sportovní společnosti. Jaký je váš pohled na dokončený zimní stadion?
Kladenský zimák znám od svých zhruba deseti let, kdy jsem začal sport jako fanoušek naplno vnímat. Líbí se mi jako rodákovi, sportovci, fanouškovi i jednateli, že kostra stadionu zůstala stejná od konce padesátých let, kdy byl zimák zmodernizován do betonové podoby. Vestavba nových prostor pro sponzory, významné hosty i média, společně s novou informační kostkou nad ledem, zařadily kladenský stadion do současného světa. Z jeho podoby jsem nadšený. Mnoho lidí si stále myslí, že se jen vyměnila střecha. Ale kromě ní se udělala hromada další práce. Například se vybudovala vzduchotechnika, máme osvětlení, které nám mnohé jiné stadiony závidí a jejich zástupci se na něj jezdí dívat. V mých očích je nádherný i vnější obal stadionu. Byl jsem jedním z těch, kteří o jeho barevné podobě rozhodovali. Jsem přesvědčený o tom, že se trojkombinace bílé, modré a šedé zdařila. Nadšený jsem i z obrovské plachty, na které jsou zvýrazněné ty absolutně nejslavnější osobnosti kladenské hokejové historie.

V hledišti jste viděn při většině domácích utkáních rytířů. Co se vám na jejich hře líbí, byť jsou poslední?
Hokeji nerozumím jako ti, co ho na vyšší úrovni hráli. Jsem spíše fotbalista. Ale jako fanoušek rytířů oceňuji jejich bojový výkon, který ke Kladnu vždycky patřil. Přestože jsou zatím poslední, hrou na chvost tabulky rozhodně nepatří. Věřím, že je dokonce základní části soutěže uvidíme na místech zaručujících předkolo play off.

Říkáte, že jste sportovní duší spíše fotbalista. Kdy by mohl kladenský fotbal získat větší reputaci a posunout se v soutěžích výš než je současná divize?
Po podzimu je SK v tabulce třetí. Na prvního, tedy i postupovou příčku, ztrácíme podle mého dost bodů. Někteří hráči i lidé z vedení klubu jsou optimisté a věří v postup. Já jsem pesimista, ale to neznamená, že jim postup nepřeju, nebo že bych byl proti. Jenom mi v klubu chybí osobnost typu hokejového Jágra. A kladenský fotbal takovou má. Spoléhali jsme na příchod vicemistra Evropy Honzu Suchopárka. Musíme počkat, až jednou dotrénuje reprezentační výběry Česka a třeba naši nabídku pracovat pro svůj rodný klub přijme. Moc bychom si to přáli. Bezpochyby by na takovou osobnost dobří fotbalisté slyšeli a rádi by pod jeho dohledem na Kladně hráli. Jeden z kroků, kdy jsme do klubu přivedli jeho slavného odchovance, jsme už udělali. Šéftrenéra mládeže v SK dělá Pavel Drsek. Pokud by přišel i Honza Suchopárek, celý klub by to jistě pozvedlo.

Vnímáte na Kladně i další sportovní odvětví, která město skvěle reprezentují?
V letní sezoně tleskám také kladenským atletům, v zimním období chodím na volejbal, hokejbal i florbal. Volejbal funguje výborně, doufejme, že orli zůstanou nadále na špici extraligy. Hokejbalisté jsou sportem, do kterého teprve pronikám. Z jejich letošní účasti ve finále play off jsem byl nadšený. Za mého mládí jsme honili tenisák s hokejkou na betonových pláccích a teď je z tohoto sportu významné sportovní odvětví. Vedle hokeje, volejbalu a atletiky další z významných sportovních reprezentantů Kladna. V téhle společnosti bych rád jednou viděl i florbal. Ten se drží ve druhé nejvyšší soutěži. Když se stabilizuje jeho manažerské vedení, pak by neměl mít problém jít do nejvyšší ligy. Podmínky od města pro to má výborné.

Město podporuje na vysoké úrovni všechny sportovní odvětví na Kladně a to i na rekreační úrovni. Jaké jsou v tomto směru pro veřejnost vyhlídky v nelehké ekonomické době?
Sportovní areály se budou snažit dál zapojovat do stávajících celorepublikových projektů a k nim přidat další, dosud nerealizované. Pro veřejnost budeme chtít udržet ceny za využívání sportovišť v přijatelné cenové relaci. Nechceme provoz omezovat ani zdražovat.   

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí