Ondřej Rys o náměstí, pěší zóně a rekonstrukci mostu

Plány města pro letošní rok i nejbližší budoucnost v oblasti rekonstrukcí, rozvoji a výstavby zahrnují všechny části Kladna. V současné době je zřejmě nejvíce na očích proměna pěší zóny. O dalších plánech jsme si povídali s architektem a radním města Ondřejem Rysem.

Sešli jsme se pod Sítenským mostem. V poslední době o něm bylo napsáno dost. Třeba, že nepotřebuje zbourat…
Podrobnější průzkumy ukázaly, že nosná konstrukce mostu je v pořádku a ten tedy může další desítky roků stát. Beton nosné konstrukce je skutečně velmi kvalitní. Nedává smysl ho zbourat a stavět nový. Mnohem chytřejší, ekonomičtější i ekologičtější řešení je odstranit na něm pouze to, co je za svou životností, což je vodorovná mostovka. Zbytek stačí opravit.

Jak je možné, že beton nosné konstrukce vydržel přes padesát roků v dobré kondici?
U kvalitního betonu se věkem jeho pevnost zvyšuje. A nezatékalo do něj. Něco jiného je mostovka, po které se chodí a jezdí. Ta je svým složením náchylná k poškození, protože je dutá. Do té se vlhkost dostane.

Je už představa, jakým způsobem k rekonstrukci mostu dojde?
Přikláníme se k provedení rekonstrukce najednou a co nejrychleji. Jde o lepší variantu, než most rekonstruovat po půlkách. Odhadujeme, že od zahájení prací by možná za osm měsíců mohlo být hotovo. Rekonstrukce přitom minimálně zasáhne do Sítenského údolí. Předpokládáme, že příští rok bude hotový prováděcí projekt a budeme moct vybrat zhotovitele stavby.

Loni ve městě vznikly moderní kruhové objezdy, které výrazně pomohly plynulosti dopravy. Čeká řidiče v Kladně také letos zásadní rekonstrukce důležité komunikace?
Chceme využít minimálního provozu v Americké ulici a výrazně ji proměnit. Výrazně ji zpřehledníme jak pro řidiče, tak pro chodce. Přibude na ni také stromořadí i parkovací místa.

Plánujete zahájit práce v areálu bývalého hotelu LaPark?
Určitě prostor důkladně vyčistíme a ruinu stavby odstraníme. Současně vytváříme zadání pro nové využití areálu. Převažuje představa důstojného bydlení pro seniory a zároveň trávení volného času veřejnosti s výletní restaurací či bistrem. Ale umím si představit spoustu dalšího praktického využití. Například pro sport a welness.

V centru města pokračuje rekonstrukce pěší zóny. Ta začala první etapou u náměstí Svobody. Nedávno jsme zveřejnili představu města o jeho nové podobě…
Projekt počítá s celkovou revitalizací prostoru s navázáním na pěší zónu. Veřejnost se vyjádřila, co by tam ráda viděla. Z toho konečný projekt vycházel. Pamatujeme na bohaté květinové záhony, vysadíme více stromů, než kolik jich je na náměstí v současné době. Vznikne vodní prvek. Diagonální průchod zůstane. Nezbytné je rozšířit na náměstí počet parkovacích míst.

Jste Kladeňák, architekt. Které místo ve městě vám z pohledu architekta přirostlo k srdci nejvíce?
Svoji atmosféru i romantiku má Podprůhon, hezké to je v Hnidousích či v Motyčíně na Vyšehradě. Jsou tam místa, která mají genius loci. Mám rád centrum města s pěší zónou a zámkem. Své kouzlo mají rozdělovské věžáky s bulvárem. To je úžasné místo, které Kladnu dělá dobré jméno. Z mého pohledu má zajímavou logiku, hlavu i patu kročehlavské sídliště s Václavákem. Některé školy tam mají perfektní architekturu. Rádi bychom po trase bývalého Semmeringu od nádraží přes Sítenské údolí až k Poldovce zbudovali cyklostezku. Ve městě mám prostě srdeční vztah ke spoustě místům.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí