Divočáci pronikli do centra Kladna. Jsou jich desítky, ale na lidi neútočí

Velká úroda žaludů a žížal. Tyto aspekty můžou za početnou populaci divokých prasat na Kladensku. V poslední době ztrácejí plachost a chodí se nažrat mezi obyvatele města.

V okolí městské aglomerace ročně myslivci zastřelí stovky prasat. Přímo v Kladně jsou divočáci nejčastěji spatřeni na haldách, na Ostrovci či v Podprůhonu. Čím vyšší je úroda žaludů, o to více prasat se podle myslivců rodí a poté je jich více vidět i v ulicích.
„V těchto deštivých dnech se dostávají k povrchu země žížaly a kanci proto více rozrývají půdu. Poslední dobou také ztrácejí čím dál častěji svou přirozenou plachost a chodí do měst i převracet odpadkové koše,“ říká Petr Frühauf, šéf okresního mysliveckého spolku. Reaguje tak na poslední video, které koluje po kladenských sociálních sítích. Na něm prasečí rodinka hledá potravu v porostu za zdravotní školou v Zádušní ulici.
Naštěstí se podle odborníků nemusejí lidé ve městě prasat bát. V poslední době se prý nestalo, že by divočák v Kladně na člověka zaútočil. A myslivci dodávají, že se možná brzy dočkáme většího počtu dalších divoce žijících zvířat, například lišek, přebíhajících po chodnících...

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí