Kladno se v Barceloně představí mezi světovými inovátory

Městský tým pro chytrou a udržitelnou energetiku v čele s radním pro rozvoj a architektem Ondřejem Rysem (Volba pro Kladno) se zúčastní světového kongresu Smart City Expo v Barceloně.

Jde o největší a nejvlivnější událost na světě v oblasti městských inovací. Ondřej Rys vystoupí s tématem vytváření klimaticky neutrálních měst. Na tomto cíli Kladno intenzivně a zodpovědně pracuje už několik let a získalo mezinárodní uznání. Více než 600 světových odborníků z oblasti vědy a výzkumu, financování, poskytování technologií, státní i komunální politiky s rozhodovacími pravomocemi či aktivismu se 7. až 9. listopadu sjede do španělské Barcelony na kongres Smart City Expo.„Prestižní mezinárodní setkání propojuje lídry z mnoha oblastí, kteří skutečně promlouvají do rozvoje měst. Jeho různé aspekty se budou řešit formou hlavních inspirativních přednášek, moderovaných diskusí či živých rozhovorů s osobnostmi s vlivnými hlasem. Při tvorbě strategií již musíme i na regionálních úrovních počítat s globálními výzvami, jakými jsou klimatické změny, ekonomické krize, ale třeba i výsledky aktuálních výzkumů či možnosti nejnovějších světových technologií. Kongres sdružuje všechny zúčastněné strany, takže tu pro Kladno skutečně lze najít zajímavá řešení,“ uvedl Ondřej Rys.
Program kongresu se dotkne podtémat budoucnosti zelených budov a alternativních zdrojů energie, uhlíkově neutrálních čtvrtí, digitálního řešení pro odolnost měst, chytrého nakládání s odpady a efektivního energetického managementu. Kladenský radní Ondřej Rys vystoupí 8. listopadu během jednání na vysoké úrovni k problematice uhlíkově neutrálních měst. „Kladno se i přes jiné priority snaží držet krok se zbytkem Evropy, a to i v oblasti klimatické neutrality. K tomu nám dozajista pomáhá účast v mezinárodních projektech, jako je například SPARCS nebo GLocalFlex, ale také fakt, že jsme aktivními členy národních i mezinárodních iniciativ. I díky těžební historii Kladna je proces naší transformace a zbavování se závislosti na uhlí pro pořadatele kongresu zajímavý. Pro nás to je příležitost prezentovat dosavadní úspěchy, kroky a plány do budoucna. Ukázat ostatním, že ona transformace není nemožná, pokud se k nelehkému úkolu přistupuje konstruktivně, systematicky a s ohledem na obyvatele města,“ konstatoval s tím, že se toto zasedání zaměřuje také na založení evropského hnutí za udržitelná městská řešení. V závěru kongresu vznikne Barcelonské prohlášení: Evropská města pro tvorbu evropské politiky a demokracii.

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí