Kročehlavský rybník vydal své tajemství

O svátcích kladenští rybáři vypustili a vylovili Kročehlavský horní rybník. Byli jsme při tom a dozvěděli se, co všechno se pod hladinou skrývalo.

V bahně nad kotníky strávili výlovem zhruba tři hodiny. Ze dna vytáhli na tři metráky různých druhů ryb – lína, štiku, kapr, plotici, karase stříbřitého, candáta, amura, úhoře. Všechny vypustili do Záplav. Kromě nich rybáři uklidili do odpadového kontejneru osm nákupních košíků z nedalekého centra pro stavebníky a kutily, šest pneumatik, kýble, betonovou lavičku, součásti počítačů, boty, potravinové odpadky. Rybník vytekl kanalizací do Dřetovického potoka a nyní bude tři měsíce vysychat. Poté ho město nechá vyčistit.
Stručně z historie: Dolní rybník je několik desítek roků zavezený a dnes na něm parkují vozidla. Zmizel s ním například i kus historie ze vzpomínek spisovatele Oty Pavla. Horní má zhruba hektar (například je takřka stejně rozlehlý jako rybní Bažantnice. Nedaleké Záplavy jsou velké cca sedm hektarů), v nejhlubším místě dosáhnete na dno ve dvou metrech a existoval již před druhou světovou válkou. Kamenné břehy před několika lety město přebudovalo na betonové a nechalo instalovat dřevěná mola. Pamětníci si vzpomínají na jednoho utonulého člověka.

Jan Murárik

rybnik
Rybník se napustí v druhé polovině letošního roku. Voda do něj natéká hlavně z pramenů na dně 

rybnikrybari
Parta rybářů z Kladenska makala na výlovu přes tři hodiny

rybnikbota

Někomu chybí adidaska...

rybnikpneu
Současná klasika na dně rybníků a řek - pneumatika. Na Kladně k ní přibyla ještě kancelářská židle


Počasí Kladno

Předpověď počasí