Pink Floyd opět zazní v Kladně

Koncert toho nejlepšího od Pink Floyd v originální interpretaci, s čistým zvukem, světelnou show a projekcí, to vše slibuje kladenská skupina All Right Band. Hudební vystoupení se uskuteční již tento čtvrtek od 20 hodin v hale Strojovna v bývalém Koněvu a Vaše Kladno vyzpovídalo basistu Pavla Mencla a klávesistu Jana Dandu.

Proč jste si na koncert opětovně vybrali právě Pink Floyd?
Pavel Mencl (PC): Hudbu Pink Floyd hrajeme rádi, vyhovuje nám její pomalejší rytmus a nálada. Mnohokrát jsme se pokoušeli interpretovat skladby různých skupin, ale ne vždy nám jejich muzika sedla. U Pink Floyd to sedělo hned od prvních pokusů, tak bylo rozhodnuto. Pak trvalo dalších asi sedm let, než jsme se rozhodli pro celý koncert. Na něm s námi vystupují vždy nějací hosté, pravidelně je to Pavel Pivarči na saxofon a pěvecký sbor Sluníčko pod vedením paní profesorky Moučkové.
Jan Danda (JD): Kladenský koncert "All Right Band hraje Pink Floyd" ze září 2014 byl vyvrcholením hned několika společných pohnutek kapely. Pink Floyd jsou pro nás jednou z velkých srdcových záležitostí a jejich alba nás v našem mládí hodně hudebně ovlinila. O tom, že si pro radost uděláme koncert, jsme mluvili několik let a přípravy repertoáru začaly už na konci prázdnin 2013. Myšlenka jednoho koncertu se s vysokou časovou náročností příprav přeměnila na celý projekt se vším, co k tomu patří. Dokázali jsme pro naši věc pobláznit světovou špičku zvukové techniky, profesionály v oblasti pódií a světel, vytvořili jsme pro celý koncert vlastní videoprojekce inspirované nejen hudbou a životem Pink Floyd, ale i našimi životy a kladenskými reáliemi. Celý projekt jsme tehdy nabídli městu Kladnu a společně jsme ho dotáhli k nejúspěšnější akci Kladenského kulturního léta 2014, kdy zámeckou zahradu zaplnilo 540 diváků, kteří vlastně přišli na úplně neznámou místní kapelu. Od té doby usilovně pracujeme na tom, abychom tento program dovezli i do dalších míst v ČR a rádi bychom projekt časem dostali možná i za hranice. Město Kladno mělo zájem koncert zopakovat a výsledkem bude akce 28. ledna.

V loňském roce jste oslavili 10. výročí. Kde a v jakém složení/rozpoložení se vidíte za další dekádu?
PC: Kapela oslavila 10. jubilejní sezonu v nezměněné sestavě: Petr Chaloupka – kytara a zpěv, Jan Danda – klávesy a zpěv, Rudolf Herceg – bicí, Pavel Mencl – basa a křik. Dále budeme v tomto složení pokračovat, rozumíme si jako muzikanti i jako parta.
JD: Po deseti letech už se v kapele vzájemně dobře známe, jsme sehraní, víme, co od sebe můžeme čekat. Upřímně doufám, že budeme za dalších deset let fungovat stejně dobře nebo lépe. Ale nemohu mluvit za ostatní členy kapely, mohu mluvit pouze za sebe. Mám před sebou nová hudební angažmá a po ukončení konzervatoře se plánuji uměním živit na plný úvazek, pokud to bude možné. A svět umění je vrtkavý a nestálý, takže neznám svou budoucnost za tři měsíce, natož pak za deset let. Z blízké budoucnosti mohu prozradit to, že si chceme s kapelou udělat radost a nahrát album vlastních rockových věcí. Chceme tak trochu zavřít ústa těm, kteří pohrdají naší činností a tvrdí, že nejsme schopni dát dohromady vlastní písně a raději oceňují autory, kteří sice vlastní věci hrají, ale nedá se to poslouchat. Snad se nám to podaří.

Co vás čeká v letošním roce? Kolik koncertů odehrajete v Kladně či v blízkém okolí?
PC: Za 10 let vystupování na různých akcích jsme odehráli přes 800 zábav a koncertů v různých částech republiky. Těší nás, že je stále větší zájem o naše vystoupení, takže je nutné vše dlouho dopředu zajišťovat. Nyní se blížíme asi tak k 90 akcím do roka a z toho asi třetina je pro naše výborné kladenské publikum. Tento již druhý kladenský koncert "All Right Band hraje Pink Floyd" je speciálně vybavený technikou hlavně kvůli Kladeňákům, jinde by to nešlo. Takže se na všechny moc těšíme.
JD: Momentálně pro nás probíhá druhý měsíc zimní sezóny, složený hlavně z plesů a soukromých akcí. Tedy období, kdy je pro nás hudba zároveň prací. Hrajeme pravidelně pátky a soboty. Počínaje nadcházejícím koncertem máme letos před sebou zatím zhruba 50 akcí, z nichž asi polovina se odehraje v Kladně nebo v okolí a některé jsou součástí našeho projektu "All Right Band hraje Pink Floyd" a o dalších po ČR jednáme. Ročně odehrajeme 80-100 akcí, takže další vystoupení přibudou.

Info na www.allrightband.cz/pinkfloyd

- mar -

Foto: ARB

allrightbandvyska

Koncert doprovodí zajímavá projekce

allrightbandvsichni

 Skupina All Right Band v plné sestavě


Počasí Kladno

Předpověď počasí