Skanzen představí přesličky z dinosauří éry

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích připravil výstavu „S přesličkou do pravěku“, která bude zahájena v neděli 13. 3. v 15.00 hod. a potrvá do 31. 7. Výstava bude volným navázáním na dobu vzniku uhlí a zavede vás do doby, kdy na naší planetě žili dinosauři a rostly obří kapraďorosty.

K vidění budou obrazy třech malířů pravěku Arnošta Hanáka, Jiřího Svobody (titulní foto) a kladenského Davida Bergera, kteří rekonstruují minulost na základě paleontologických výzkumů a nálezů. Nemalý vliv na ně měl film Karla Zemana „Cesta do pravěku“ a malby Zdeňka Buriana, jejichž tvorbou je výstava též inspirována.

Výstava je zaměřena na dětského návštěvníka, doplněna dílnami a v průběhu května bude připraveno i interaktivní pískoviště. Více informací získáte na http://mayrau.omk.cz/. V průběhu bude výstava doplňována fotoreportáží o tom, jak roste přeslička.

Představovaná výstava je další z řady výstav, která přináší nevšední zážitek jako součást prohlídkové trasy skanzenem. Areál bývalého dolu Mayrau je poslední zachovanou ukázkou dolování černého uhlí na Kladensku, ukončeného roku 2002, a zároveň i poslední zde přístupnou industriální památkou. Záměrně udržovaný model posledního pracovního dne nabízí návštěvníkům prohlídku dolu v takovém stavu, jako by jej právě opustila směna.

- red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí