Tip na výlet: exkurze za retrem

Pražská Galerie Tančící dům zahájila tematickou výstavu RETRO 70. a 80. let, která představuje to nejlepší z období bývalého Československa. Expozice návštěvníky provede každodenním životem a prostřednictvím dobových artefaktů přiblíží, jakým způsobem vypadaly v sedmdesátých a osmdesátých letech dny běžných lidí, i kterými věcmi se obklopovali prominenti tehdejšího režimu.

Výstava se zaměřuje na bydlení, módu, práci, zájmy a trávení volného času, film a televizní tvorbu, populární hudbu či nakupování a konzum. Průvodcem výstavy RETRO 70. a 80. let je oblíbená animovaná postavička pana Vajíčka od výtvarníka Eduarda Hofmana, která oddělovala reklamní spoty v Československé televizi. Galerie Tančící dům je první, komu se po 28 letech podařilo získat na pana Vajíčka licenci. Díky tomu mohla vzniknout také speciální sekce expozice věnovaná tehdejší televizní reklamě. 

Rutinu městského života představí reálná instalace panelového bytu včetně obývacího pokoje, koupelny či kuchyně. Nakupování připomene dobový obchod, ve kterém prodávala i hlavní hrdinka ze slavného seriálu Žena za pultem. Sekce rovněž zobrazí oblíbené produkty a originální obaly výrobků předních národních podniků a značek. 

Součástí instalace jsou také sekce věnované populární hudbě či tehdejší filmové a televizní tvorbě. Návštěvníci tak uvidí unikátní kostýmy Heleny Vondráčkové, Karla Gotta, Hany Zagorové či originální tričko Libuše Šafránkové z filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo kostým Dagmar Patrasové ze seriálu Návštěvníci. 

Jak vyrůstaly v této době děti, ilustrují hračky či autenticky zařízená školní třída, a naopak píchačka a klasická pánská podniková šatna ukazují denní rutinu dospělých. Kromě všedního života se na výstavě nastíní také prostředí, v němž žili prominenti tehdejšího režimu. V sekci věnované exkluzivnímu designu je vystaven nábytek jako například křeslo, stůl a konvice z již neexistujícího hotelu Praha, křesla z hotelu Thermal a Federálního shromáždění či židle z hotelu Ještěd.

Sedmdesátá a osmdesátá léta jsou spojena s nebývalým rozvojem chatařství, kempinku nebo trampingu, jež připomene instalace prázdninového stanu. Poprvé je v rámci výstavy využit venkovní prostor galerie, který znázorní typický dvorek u domu. V přízemí Tančícího domu je ukázán design automobilu Škoda 110 R a motocyklu JAWA. 

Celá výstava je doplněna texty o jednotlivých tematických sekcích, audiovizuálními ukázkami, dobovými plakáty a fotografiemi česko-švýcarské fotografky Iren Stehli.

Výstava RETRO 70. a 80. let je v Galerii Tančící dům otevřena do 16. 10. každý den mezi 09:00 a 20:00. Další informace získáte na www.galerietancicidum.cz nebo www.retro70-80.cz.

- red -

 

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí