Oživení kina Sokol: chystají se koncerty a promítání filmů

Do kina Sokol se po devítileté pauze vrací život. Během zářijové akce s názvem Kino Sokol zase hraje! bude dvůr kina po šest večerů patřit filmovým projekcím a koncertům. Program je součástí iniciativy za oživení kdysi prvního zvukového kina v Kladně, který chtějí sokolové postupně rekonstruovat na multifunkční kulturní prostor.

Program minifestivalu Kino Sokol zase hraje! zahájí v úterý 13. září od 19.30 hod. vokální dívčí kapela Sugarcutes, po které bude následovat promítání snímku Woodyho Allena Půlnoc v Paříži. Podobně se hudba a film budou doplňovat i během dalších večerů.

„Snažili jsme se, aby byl každý večer osobitým zážitkem, při kterém se atmosféra kapely i filmu ponese v souladu. Každý večer bude tedy unikátní, proto stojí za to přijít se podívat na každý z nich. Zároveň je v takto pestrém programu možné, aby si každý vybral večer podle svého gusta,“ říká organizátorka akce Alžběta Bitnarová ze spolku Halda.

V pátek 16. září se o koncertní část postará známý písničkář Xavier Baumaxa, na nějž naváže film Orel Eddie o olympijském snu britského skokana na lyžích Michaela Edwardse. V sobotu 17. září vystoupí „do it yourself“ hudebník Honza Ponocný hrající pod uměleckým jménem Circus Ponorka, kterého doplní český film s Jiřím Bartoškou Teorie tygra.

V dalším týdnu zahraje před francouzským snímkem Pěna dní jazzový kvartet Petry Ernyeové (středa 21. 9.) a program uzavře v sobotu 24. 9. koncert kladenských muzikantů Johnyho a spol., následovaný promítáním cestovatelského snímku Trabantem do posledního dechu. Na pátek 23. 9. je pak plánován dětský večer s loutkovým divadlem a oscarovým snímkem Píseň moře.

Budoucnost kina Sokol

Filmoví diváci mohli kino Sokol naposledy navštívit v roce 2007. Od té doby je kino zavřené a dům mimo dvou menších provozů prázdný. Původní plány využívat budovu pouze pro sportovní účely sokolská organizace postupně přehodnotila. Nyní by sokolové v prostorech kina rádi vybudovali reprezentativní multifunkční prostor pro různé typy kulturních akcí (jeho součástí by byl menší promítací sál, prostor pro výstavy, sál pro koncerty, plesy atd.).

„V současné době má budova novou kotelnu, ve velkém sále je srovnaná a vybetonovaná podlaha a dům v zásadě může fungovat, i když od generální rekonstrukce nás ještě dělí několik milionů korun,“ říká člen kladenského Sokola Martin Příhoda.

Právě to bylo impulzem pro vznik zářijového programu, s jehož dramaturgií a organizací sokolům pomáhá kladenský spolek Halda. „Kino Sokol si zaslouží být reprezentativním kulturním místem, které žije spoustou zajímavých akcí. A doufáme, že takovéto drobné krůčky pomohou tomu, aby se jím stalo,“ shrnuje předseda Haldy Roman Hájek.

Zářijový festival by navíc měl být jen první z řady akcí. Už 6. října na něj naváže zcela mimořádný koncert nejkrásnějších filmových melodií v podání Prague Concert Philharmonic Orchestra, který vede kladenský muzikant se švýcarskými kořeny Boris Jedlička.

„Vítáme, že se v kině Sokol začínají věci měnit,“ říká starosta kladenské sokolské organizace Jan Kohoutek a dodává: „V současné době dáváme dohromady tým lidí, který by měl kino během několika let přivést do nového života a navázat na jeho někdejší slávu.“

 Více informací o kině a jeho historii na www.kinosokol.cz

 

Kompletní program festivalu

út 13. 9. 

19:30 | koncert Sugarcutes

20:30 | film Půlnoc v Paříži

 

pá 16. 9. 

19:30 | koncert Xavier Baumaxa

20:30 | film Orel Eddie

 

so 17. 9. 

19:30 | koncert Cirkus Ponorka

20:30 | film Teorie Tygra

 

st 21. 9. 

19:30 | koncert Petra Ernyei Quartet

20:30 | film Pěna dní

 

pá 23. 9.  – dětský program

18:30 | loutkové divadlo Jakuba Křikavy

19:30 | film Píseň moře

 

so 24. 9. 

19:30 | koncert Johny a spol.

20:30 | film Trabantem do posledního dechu 

 

Další program kina

čt 6. 10. 

19:00 | Concert Cinema – Prague Concert Philharmonic © Orchestra Choeurs hraje nejkrásnější filmové melodie

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí