Zavzpomínejte si na staré počítačové hry

Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně otevírá interaktivní výstavu historických počítačů Retrogaming. Ukázky osobních počítačů, první notebooky a počítačové hry si mohou návštěvníci prohlédnout a vyzkoušet od 14. října do 8. ledna příštího roku, vernisáž proběhne 13. října od 17 hod.

Výstava vytvořená Regionálním muzeem v Litomyšli nabízí ukázky výpočetní techniky, která byla u nás nejrozšířenější od počátků do poloviny 90. let 20. století. V českých domácnostech se poprvé více zabydlel počítač Didaktik, klon anglického počítače Sinclair ZX Spectrum, výstava ale ukazuje i počítače běžně dostupné spíše jen armádě nebo velkým podnikům (i v Kladně), jako byly počítače Tesla nebo Compaq Presario. První notebook na světě Epson HX-20 měl integrovanou kazetovou jednotku a tiskárnu, hry se daly hrát až na prvním palmtopu Atari. Mnoho počítačů bylo dostupných pouze v Tuzexu, což byl příklad amerických počítačů firem Atari a Commodore, které si získaly velkou popularitu díky kvalitní grafice i zvuku. 

Samostatnou součástí výstavy tvoří ukázky herních konzolí – nejznámější u nás byly nejspíš sovětské Elektronika IM, kopie japonské serie Nintendo, s hrou Jen počkej, zajíci!

Mnoho počítačů nebo emulátorů starých počítačů (Atari, Comodore 64) i herní konzole je možné vyzkoušet v „pařanském doupěti“ čili interaktivním koutu výstavy. Přijďte si zahrát retro herní hity jako byly Space invaders, Vroom, Lemmings a další.

Pro školní či větší skupiny se doporučuje rezervace na tel. 312 248 045 nebo e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

- red -

Foto: SVM

retro10

retrogaming m

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí