Týden vědy a techniky v Kladně přinese dvě speciální akce

Kladno se letos poprvé aktivně zapojí do tradičního festivalu Týden vědy a techniky. Spolek Halda a Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT pro něj ve spolupráci s Akademií věd ČR připravily speciální komponovaný vědecký podvečer a besedu o češtině.

Kladenský program odstartuje ve čtvrtek 3. listopadu v 19 hodin v kavárně BB espresso shop beseda o vývoji češtiny s lingvistkou Michaelou Liškovou z Ústavu pro jazyk český AV ČR, která se mimo jiné podílela na přípravě popularizačního pořadu České televize O češtině. Řeč bude o vývoji naší mateřštiny, o chystané změně pravidel pravopisu i o tom, proč některé novotvary přejímáme z angličtiny a jiné ne.

Hlavním bodem kladenského Týdne vědy pak bude komponovaný program s názvem Věda mění svět, jenž bude probíhat ve čtvrtek 10. listopadu od 17 hodin na půdě Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT (nám. Sítná 3105).

Připravena je série zajímavých přednášek i aktivit, během nichž si budou návštěvníci moci řadu věci vyzkoušet či osahat – například si prohlédnout sanitku nebo si vyzkoušet měření zraku. Součástí bude i prezentace principu rakety nebo ukázka tzv. molekulární kuchyně. „Zájemcům otevřeme také některé laboratoře naší fakulty, kde se budou moci seznámit, jaký typ výzkumu u nás probíhá,“ říká Ida Skopalová z FBMI ČVUT.

Na přednáškách vystoupí odborníci jak z Akademie věd AV ČR, tak z kladenské biomedicíny. Milan Řípa z Ústavu fyziky plazmatu AV ČR bude mluvit o potenciálu řízené jaderné fúze pro energetiku, docent Martin Nikl z Fyzikálního ústavu AV ČR představí pozoruhodné pulzující látky zvané scintilátory. Profesor Jozef Rosina z FBMI ČVUT následně představí nejnovější poznatky v léčbě rakoviny a Anna Holubová bude mluvit o využití mobilů při léčbě cukrovky.

Celý program ve 20 hodin zakončí světelná show – malování světlem Frances Sander a Dimy Berzona.

Týden vědy a techniky je pravidelnou akcí Akademie věd ČR, která se letos koná již po šestnácté. Letošní program zahrnuje přes 600 akcí po celé ČR.

 

Program Týdne vědy a techniky Kladno

3. 11. od 19 hodin / BB espresso shop, Suchardova 432

Michaela Lišková (Ústav pro jazyk český AV ČR) – Čeština a její proměny

 

10. 11. od 17 hodin / Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, nám. Sítná 3105

17:00 // Řízená termojaderná fúze (Ing. Milan Řípa, CSc., Ústav fyziky plazmatu AV ČR)

17:30 // Scintilátory (všude) kolem nás (doc. Ing. Martin Nikl, CSc., Fyzikální ústav AV ČR)

18:00 // věda na dotek

prohlídka vnitřku sanitky

jak funguje raketa

molekulární kuchyně – kulinářská show

otevřené laboratoře FBMI ČVUT (umělý pacient, měření zraku v laboratoři optiky...)

19:00 // Léčba nádorů: současnost a budoucnost (prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., FBMI ČVUT)

19:30 // Využití mobilů při léčbě pacientů s diabetem (Ing. Anna Holubová, FBMI ČVUT)

20:00 // Lightshow: malování světlem (Frances Sander, Dima Berzon)

- rh -


Počasí Kladno

Předpověď počasí