Nostalgická výstava přibližuje domácnosti z let 1950 až 1990

Proč si to schováváš? Tahle jednoduchá věta byla na začátku nápadu na výstavu Tesilky, knižní čtvrtky, embéčka ... v Městské knihovně Kladno, Nám. Sítná 3106.  Výsledkem je shromáždění autentických prvků z domácností z let 1950 až 1990, tedy období, které jsme zažili, narodili se nebo se nás nějakým způsobem dotklo.

Komentovaná výstava nepůsobí sentimentálně ani nostalgicky, neodkazuje na politický režim, státní zřízení, i když konfrontacím se samozřejmě nevyhne. "Naším cílem je podpořit dialog mezi kulturami i generacemi. Podstatné bylo okomentování vystavených artefaktů vlastními vzpomínkami. Tím pádem se na tehdejší unifikované vybavení domácností můžeme podívat i jinýma očima," říká Lenka Kalousová z Městské knihovny Kladno a pokračuje: "Záměrně jsme volili předměty, které většina návštěvníků jistě měla doma nebo se s nimi alespoň setkala a v současnosti jsou buď nahrazeny moderními verzemi nebo jsou definitivně zaniklé - textilní látky, technické vybavení, suvenýry organizací, svazové legitimace a další. Mladší ročníky se zájmem píší na psacím stroji, prohlíží si kukátkem diapozitivy, k nahlédnutí jsou i fotoaparáty a přehrávače."

Městskou knihovnu navštěvují čtenáři velkého věkového rozpětí. Rodiče doprovází svoje děti, studenti přichází v houfech, senioři užívají knihovnu také jako místo setkávání. Všichni mohou exponáty také komentovat přímo na dobové nástěnce a nechat svůj osobní vzkaz. 

- red -

vystava

Na nástěnky mohou návštěvníci připisovat svoje vzpomínky

vystava2

 Ohlédnutí za roky uplynulými


Počasí Kladno

Předpověď počasí