Z Nadaného žáka vás bude mrazit po těle

Premiérou inscenace Nadaný žák se v sobotu 1. října otvírá komorní scéna Městského divadla Kladno, která sídlí v podkrovní zkušebně a momentálně se pro ni hledá název.

Česká premiéra hry Nadaný žák v malém sále Městského divadla Kladno vznikla na motivy povídky Stephena Kinga, kterou napsal roku 1982 (kdy se shodou okolností narodil režisér divadelní inscenace Jiří Š. Hájek) a u nás poprvé vyšla v souboru Čtyři roční doby.

Děj se odehrává v sedmdesátých letech dvacátého století ve fiktivním městečku Santo Donato kdesi v Kalifornii. Hlavním hrdinou je - na počátku třináctiletý - nadprůměrně inteligentní chlapec. Vyhlazovací tábor Patin, který znovu ožívá ve vzpomínkách jeho protivníka i partnera – stárnoucího amerického Němce - je rovněž smyšlenkou, vykazuje ovšem znaky hned několika reálných "táborů smrti” nacistického Německa.

Divadelní adaptace povídky, ze které kladenské divadlo vychází, je dílem německého herce a režiséra Erika Schäfflera a vznikla roku 2002 pro konkrétní inscenaci v Hamburku. Kniha byla rovněž zfilmována režisérem Bryanem Singerem v roce 1998, hlavní role hráli Brad Renfro a Ian McKellen.

Hrají:

Todd - Tomáš Hron

Dussander -  Jiří Čapka

Otec - Jan Krafka

 - red -


Počasí Kladno

Předpověď počasí