Sudí Ondráček je první Kladeňák nominovaný na MS

 

Čárový rozhodčí Jiří Ondráček, kladenský rodák, byl v minulých dnech nominován na hokejové mistrovství světa 2020 ve Švýcarsku. Je zřejmě prvním Kladeňákem, který ví jistě, že bude působit na šampionátu…

Ve zprávě hokejového svazu stojí, že jste jediným lanovým sudím z Česka. Obvykle na šampionátech působí dva. Kolik vašich kolegů bylo v užším výběru?
Tři. Taky jsem čekal, že pojedeme dva. Jsem příjemně překvapený a zároveň poctěný. Hlavní rozhodčí z Česka jedou ve třech.

Co vás na mezinárodní scéně do té doby čeká?
Po finále extraligy se uskuteční České hokejové hry a těsně před mistrovství ještě jeden malý mezinárodní turnaj. Do mistrovství světa mne žádné soukromé volno nečeká (usmívá se).

Pracujete ve velké společnosti. Berete si na pískání extraligy a mezinárodní zápasy dovolenou nebo neplacené volno?
Práci po dohodě se zaměstnavatelem mám uzpůsobenou k hokejovým zápasům. Dřívější odchody z práce si napracovávám, na delší pobyty si beru dovolenou. Například mistrovství světa je třítýdenní událost a na celou dobu si musím dovolenou vybrat. Z té letošní několik dnů ušetřím, protože jsem si mohl převést zbytek loňské.

V Česku se čárový rozhodčí jenom hokejem neuživí?
Kdyby hokejová sezona trvala dvanáct měsíců, tak možná uživí. Ale od konce jedné do začátku druhé žádné peníze za to, že jsem čárový rozhodčí, neberu. Jsem rád, že mám práci. Neumím si představit, že jsem profesionální rozhodčí, který jednou skončí a bude shánět zaměstnání… V republice má jako hlavní pracovní poměr pískání osm hlavních rozhodčích.

Jste Kladeňák. Jak vidíte cestu Rytířů za záchranou?
Výhra nad Spartou ukázala, že pořád Kladno může porazit kohokoli. Je možné, že se v klidu zachrání.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí