Kdysi vařil Na Kovárně či v Gome. V poslední době se od plotny staral o restauraci v Chýňavě a doma v Unhošti provozoval vyhlášenou vinárnu. Vše je kvůli koronaviru v čase minulém. Kuchař Petr Kos ale panice nepropadá. Nyní funguje jako hodinový kuchař a jeho obliba v rodinách každým dnem stoupá.
Jak jste coby kuchař podnikatel prožíval nástup koronaviru v Česku?
Skokově. V Chýňavě jsme od začátku března měli domluvené velké akce. Ty po nařízeních vlády padly. Nejprve zakázala akce nad sto osob. Pak se přihlásili Baráčníci, že se u nás sejdou v šedesáti lidech a vláda vyhlásila stop akcím nad třicet osob. Tak jsem si říkal, že alespoň hospoda i vinárna budou fungovat v režimu do třiceti lidí včetně personálu a bum, hospody se zavřely úplně. Počítali jsme ztráty ve velkém. O ušlém výdělku ani nemluvě. Teď třeba víno z unhošťské vinárny, aby se nekazilo, odprodávám za nákupní cenu.
Ale poradil jste si. Začal jste jídla nabízet s odvozem domů.
Shodou okolností v té době nestíhala moje kamarádka vařit nemocné tetě a poprosila mě, abych uvařil oběd. Do toho se ozvalo pár maminek, které kvůli zavřeným školám zůstaly doma s dětmi. Tak jsem začal vařit a jídlo rozvážet. Hodinový kuchař se ujal. Na sociálních sítích v pondělí vyvěšuji jídelní lístek na celý týden a lidé si objednávají. Každý den vařím tři jídla a polévku. Baví mě to. Jsem zvědavý, až kolik porcí budu schopen denně udělat. Jsem ochotný uvařit i přímo v domácnosti.
Na co mají zákazníci nejvíce chuť?
Na českou hospodskou klasiku. Rajskou, svíčkovou, rizoto, guláš, ale i škubánky s mákem. Na lístek dávám i lehčí fitness jídlo.
Kdyby se vám nezadařilo s hodinovým kuchařem, šel byste za jinou prací?
Musel bych. Nedaleko odtud shánějí řezníka…
Jan Murárik
Petr se nám na velmi krátký moment představil bez roušky
Jídelní lístek na tento týden