Kuchař Petr Kos je pro mnohé rodiny spásou

Kdysi vařil Na Kovárně či v Gome. V poslední době se od plotny staral o restauraci v Chýňavě a doma v Unhošti provozoval vyhlášenou vinárnu. Vše je kvůli koronaviru v čase minulém. Kuchař Petr Kos ale panice nepropadá. Nyní funguje jako hodinový kuchař a jeho obliba v rodinách každým dnem stoupá.

Jak jste coby kuchař podnikatel prožíval nástup koronaviru v Česku?
Skokově. V Chýňavě jsme od začátku března měli domluvené velké akce. Ty po nařízeních vlády padly. Nejprve zakázala akce nad sto osob. Pak se přihlásili Baráčníci, že se u nás sejdou v šedesáti lidech a vláda vyhlásila stop akcím nad třicet osob. Tak jsem si říkal, že alespoň hospoda i vinárna budou fungovat v režimu do třiceti lidí včetně personálu a bum, hospody se zavřely úplně. Počítali jsme ztráty ve velkém. O ušlém výdělku ani nemluvě. Teď třeba víno z unhošťské vinárny, aby se nekazilo, odprodávám za nákupní cenu.

Ale poradil jste si. Začal jste jídla nabízet s odvozem domů. 
Shodou okolností v té době nestíhala moje kamarádka vařit nemocné tetě a poprosila mě, abych uvařil oběd. Do toho se ozvalo pár maminek, které kvůli zavřeným školám zůstaly doma s dětmi. Tak jsem začal vařit a jídlo rozvážet. Hodinový kuchař se ujal. Na sociálních sítích v pondělí vyvěšuji jídelní lístek na celý týden a lidé si objednávají. Každý den vařím tři jídla a polévku. Baví mě to. Jsem zvědavý, až kolik porcí budu schopen denně udělat. Jsem ochotný uvařit i přímo v domácnosti.

Na co mají zákazníci nejvíce chuť?
Na českou hospodskou klasiku. Rajskou, svíčkovou, rizoto, guláš, ale i škubánky s mákem. Na lístek dávám i lehčí fitness jídlo.

Kdyby se vám nezadařilo s hodinovým kuchařem, šel byste za jinou prací?
Musel bych. Nedaleko odtud shánějí řezníka…

Jan Murárik

petrk
Petr se nám na velmi krátký moment představil bez roušky

jidelak
Jídelní lístek na tento týden


Počasí Kladno

Předpověď počasí