S legendárním Petrem Jandou málem uvízli ve Státech

Známý kladenský muzikant Jaroslav Tauber (24) strávil s legendárním zpěvákem Petrem Jandou (77) začátek března na turné v USA. Nechybělo mnoho a málem ve Státech uvízli „navždy“.

 

Kde jste byli a co jste hráli?
Hráli jsme hlavně pro krajany v Miami, Key Westu a v Tampě písničky Olympicu i něco z mé sólové tvorby. Dvě kytary, dva zpěvy, pečlivě upravené pro naše složení.

Kvůli koronaviru, který se v té době dostal i do USA, jste se domů vrátili předčasně. Jak jste to měli s odletem?
V momentě, kdy jsme se dozvěděli, že prezident Trump hodlá zavírat hranice a nebude se mezi Evropou a USA létat, hrozilo, že zůstaneme v Americe hodně dlouho. Letěli jsme do Prahy přes německý Frankfurt. Bohužel pro nás, z Frankfurtu už nic nelétalo, a tak jsme byli nuceni si pronajmout na cestu do Prahy auto. Dorazili jsme naštěstí v pořádku.

Jste v karanténě?
Nemusíme do ní. Na hygieně nám řekli, že bychom museli v Německu pobývat delší čas. Takže pod karanténu nespadáme. 

S Petrem jste absolvovali druhé turné po Státech. Mezitím jste spolu byli v Austrálii. Koncertujete i v Česku. Připomeňte historii vašeho vztahu. 
Setkali jsme se, když mi bylo sedmnáct let. V mém prvním ročníku na konzervatoři. Mohl jsem nad rámec svého rozvrhu chodit k Petru Jandovi na kytaru. Byl to pro mě splněný sen a rozuměli jsme si od začátku. Až v Česku pomine karanténa, něco společně zase podnikneme. Zvažujeme, že se do Států vrátíme a neodehrané koncerty pro naše krajany nahradíme.

Co by vás jako muzikanta na sólové dráze letos na jaře čekalo, kdyby nenastala situace způsobená koronavirem? 
Celkem dost koncertů. Doufám, že se brzy budeme moct vrátit na podia. S mým kolegou z agentury Aurora se také vrátíme k pořádání různých kulturních akcí. Není na místě si nějak stěžovat. Hlavně ať jsme všichni co nejdříve v pohodě.

Hrával jste i ve skupině Plán B. Co je s ní? 
Plán B je teď opravdu plán b. Zůstal jsem v kapele jen já a Lukáš Písařík. Poptávky na koncerty Plánu B stále jsou, takže s tím budeme muset něco udělat. Teď na to je dost času.

Kultura mlčí. Máte našetřeno nebo už se koukáte po jiné práci? 
Naštěstí mám něco našetřeno. Ještě se nestresuji. Pracuji ve studiu, skládám pro jiné muzikanty. Věřím v dobrou budoucnost. Hudba a vše kolem ní je můj život. O jiné práci zatím neuvažuji. 

Jan Murárik

duojarpet
Nejdříve učitel a žák, nyní vyhledávané hudební složení

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí