„Čužák“ Rys: Lípa bude veliká

Lubomír „Čužák“ Rys slaví koncem srpna 77. narozeniny. A jak je jeho zvykem, oslavy se rozhodně nebudou konat jen v kruhu rodinném.

Čím je pro vás sedmasedmdesátka?
První, co mě jako bývalého hokejistu napadne, že tohle číslo nosil slavný hráč NHL Phil Esposito (směje se). On je o dva roky starší než já, a kdyby to šlo, moc rád bych ho na své narozeniny pozval. Myslím, že bychom si přes tlumočníka měli co říct. Jinak jsem rád, že jsem se sedmdesát sedmičky dožil. Už ale myslím na to, jak oslavím osmdesátku. Zdraví v rámci možností docela slouží, musím to zaklepat.

Uděláte si vy sám k narozeninám něčím radost?
Vydávám autorskou knihu Básně psané hokejkou. Skládal jsem je posledních dvacet pět roků. Základ je z doby, kdy jsem pobýval s Jardou Jágrem v Americe. Bude mít sto osmdesát stran a pokřtíme ji 22. srpna na veřejné oslavě mých narozenin v restauraci U České lípy. Vstupenky na bohatý program spojený s rautem jsou v prodeji. Ptejte se na telefonních číslech 602 207 333 nebo 734 126 555. V ceně lístku je i kniha. Lípa prostě bude veliká.

Jste známý organizátor výborných kulturních akcí. Kdo všechno na vašich narozeninách promluví nebo zazpívá?
Minimálně jednadvacet umělců slíbilo promluvit i zazpívat. Roli průvodce programem na sebe vzal moderátor Zdeněk Vrba. Na pódiu zazpívají například čeští Freddie Mercury a Elvis Presley, Karel Vágner, Petr Rychlý, Heidi Janků či Martin Dejdar. Básně mi pokřtí primátor Milan Volf, Jaromír Jágr, Martin Ručinský, Martin Straka, Pavel Patera, Jiří Šlégr, Láďa Vízek, Vladimír Šmicer, Tonda Panenka či Ivan Hašek.

Jste očividně při organizační síle. Obnovíte kdysi tradiční Večery?
Od září každý měsíc chystám vrátit Večery do restaurace U Zlatého selátka. Těšte se (usmívá se).

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí