Michaela Berková: Byla jsem nervózní jen z velikosti

Michaela Berková (21) točí volantem autobusu necelý rok. Potkáte ji například na linkách 627 či 324. Když se vám bude jízda líbit, dejte to najevo. Budete mít nejen vy příjemný pocit.

Řídit autobus můžou v česku lidé od jednadvaceti let. Vy jste začala prakticky okamžitě po dovršení tohoto věku?
Přesně tak (usmívá se). Splnila jsem si životní sen. Snila jsem o tom od základní školy. Pokud to šlo, seděla jsem v autobuse na předních sedadlech a pozorovala řidiče, co všechno dělá, aby jel plynule a bezpečně. Postupem věku jsem se s řidiči dávala do řeči a ti mě s řízením autobusu teoreticky seznamovali. Přitom mě vůbec nezajímalo, jestli je ta práce pro ženy těžká. Vzala jsem si prostě do hlavy, že budu také řidičkou.

Zaskočilo vás něco v momentě, kdy jste v autoškole poprvé usedla za volant?
Zaskočila mne jen délka autobusu, kterou si uvědomíte, až když ho řídíte (směje se). Z té velikosti, dvanácti metrů, jsem byla nervózní. Jiné problémy jsem neměla. V praxi jsem si uvědomila zodpovědnost za lidi, které vezu.

Jaké byly první dojmy, když jste začala vozit pasažéry?
Překvapilo mne, jak se někteří dokážou chovat. Jsou nepříjemní, agresivní. Vlastní naštvanost si někdy vybíjí na řidiči. Fyzický útok na mne jsem nezažila, ale do autobusu už mi kopali. V noci bych uvítala namontované panic tlačítko, které přivolá městské policisty.

Komentoval někdo váš věk?
Hodně často. Zatím v dobrém. Bála jsem se, že se mnou nebudou chtít jezdit. Naštěstí to berou většinou s úsměvem. I pochválili, jak jezdím.

Dostala jste nabídku na schůzku?
Těch bylo také dost, ale bez odezvy, jsem totiž šťastně zadaná...

Jste rozhodnuta řídit autobus, co nejdéle to půjde?
Nevím, co by se muselo stát, abych tuhle práci nedělala. U ČSAD je mi dobře. Jestli někdy z podniku odejdu, tak jen za stejnou prací do zahraničí.

Doporučíte řízení autobusu ostatním mladým ženám?
Doporučím jim to zkusit. Řídit autobus ženy zvládají v pohodě. A v Kladně je k tomu i hezký plat.

Jan Murárik

 

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí