Osobnosti školních lavic. Aneta Fikesová zběhne z oválu ke zvířatům

V našem tradičním seriálu Osobnosti školních lavic představujeme výrazné tváře kladenských základních i středních škol. Dnes je řada na běžkyni Anetě Fikesové (13), žákyni sportovního gymnázia.

Běháš tratě od osmi set metrů po tři kilometry. Ve svém věku máš na mnoha delších tratích lepší časy, než někteří muži rekreanti. Neuvažuješ, že bys jednou přešla na tratě pět až deset kilometrů nebo dokonce na maraton?
Raději zůstanu u svých současných tratích. Na ty delší bych trénovat nechtěla (směje se). Nechci běháním trávit tolik času...

Kam to chceš v atletice dotáhnout?
Běhám teprve tři roky. Přivedl mě k němu táta. Předtím jsem zkoušela gymnastiku a jezdila jsem na koni. K jízdě na koni bych se ráda někdy vrátila. Nechci se stát profesionální atletkou, ale třeba pod trenérem Jiřím Klesnilem jednou změním názor. Atletiku pořád ještě dělám pro zábavu, ale nečekala jsem, že mi půjde až tak dobře (směje se).

Čím by ses v životě ráda živila?
Mám ráda zvířata. Doma máme poníka, slepice, kocoura, baví mě se o ně starat. Třeba se jednou budu živit prací se zvířaty.

Do dospělého života a práce máš před sebou mnoho roků. Zatím jsi žákyní. Co ti dává škola?
Pomohla mi díky rozšířené výuce sportu zvládnout sporty, které jsem moc dobře neuměla. Například plavání a bruslení. Výhodou je i blízkost školy sportovištím. Ze školy na Sletišti jsem za chvíli...

Jan  Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí