Osobnosti školních lavic. Ellen Zárožňová zachránila lidský život

V našem tradičním seriálu Osobnosti školních lavic představujeme výrazné tváře kladenských základních i středních škol. Dnes Ellen Zárožňovou (17, na fotu se škrtidlem), studentku Střední a vyšší odborné školy zdravotnické.

Nedávno se tvé jméno objevilo v médiích v souvislosti s poděkováním středočeských záchranářů za tvou pomoc při záchraně života. Co se stalo?
Proti našemu domu pracují dělníci na stavbě. Moje maminka uslyšela křik a vyběhla ven. Tam zjistila, že jednomu z dělníků crčí z předloktí krev a je na to hodně špatně. Řekla mu, že má doma zdravotnici a zavolala mě. Muž měl poraněnou tepnu a držel si na ráně kus látky. Reagovala jsem okamžitě, zastavila jsem krvácení, jeho kolegové zavolali záchranku a muže, který měl navíc zlomené zápěstí, odvezli do nemocnice. Po nějaké době mi ze středočeské záchranky poděkovali. Moc mě to potěšilo, protože jsem se vlastně v praxi utvrdila, že nás na škole učí dobře (usmívá se). Konkrétně jsem v tomto směru vděčná našemu suprovému učiteli Lukáši Lepičovi.

Byla jsi nervózní nebo jsi postupovala automaticky?
Na vteřinu jsem se zarazila a trochu znervózněla, že se to opravdu děje, že to není žádné teoretické cvičení. Hned mě to ale opustilo a jednala jsem automaticky.

Které další nehody a zranění si věříš, že také zvládneš ošetřit automaticky?
Od restituce po ošetření popálenin. Všechno, co se ve škole učíme. Naše škola mi toho dává hodně do praktického života.

Chodíš nabírat praxi do zdravotnických zařízení?
Nechodím, ale ve škole máme hodně výuky první pomoci a navíc navštěvuji kroužek první pomoci.

Kde chceš jednou své znalosti uplatňovat?
Zkusím jít na medicínu a chtěla bych pracovat na záchrance. Zachraňovat životy a zdraví mě baví.

Jan Murárik

elllepic
S Lukášem Lepičem

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí