Jaromír Bureš: Na trhu práce sestry nejsou

Kladenská nemocnice zvýšila náborový příspěvek pro zdravotnický personál, který začíná citelně chybět. Proč na velké částky takřka nikdo nereaguje a jak na tom nemocnice na Kladně nyní je, jsme se ptali jejího ředitele Jaromíra Bureše.

Na webových stránkách nemocnice nabízíte za nástup příspěvek od sto padesáti do tří set tisíc korun. Informace tam visí poměrně dlouho. Jak to, že pro takové částky nehrnou davy sester?
Všeobecné sestry, o které nám jde především, momentálně na trhu práce nejsou. A Kladno je blízko Prahy…

Zdravotní škola na Kladně vám dostatečný počet sester negeneruje?
Na téhle střední škole všeobecné sestry nekončí. Školský systém kvůli nárokům na vzdělání budoucí všeobecné sestry zadrží na bakalářském i magisterském studiu. Děvčata odcházejí studovat do Prahy, kde také mají praxe.

Že nejsou na trhu práce volné sestry, se z určitého úhlu pohledu dá pochopit. Ale že jich větší množství nereaguje na příspěvek ve výši tři sta tisíc korun, to se chápe hůř…
Praha jim nabízí vyšší základní platy, takže se většině z nich přecházet na Kladno asi nevyplatí. Těžko říct, na jakou částku by slyšely. Po nějakých zkušenostech nabývám dojmu, že to ani o té částce není…

Co z nedostatku všeobecných sester pro kladenskou nemocnici plyne?
Omezuje to chod některých oddělení. Může se kvůli tomu stát, že na oddělení, které má tři stanice, jedeme na dvě stanice. Z toho plynou další problémy.

Podobný problém jako jsou sestry, je zřejmě provoz zubní ordinace v nemocnici. Ta je opět zavřená. Plánujete ji v nejbližší době zprovoznit?
Jednám s lékařkou z Ukrajiny, která je etablovaná v Evropské unii. Sama nás kontaktovala, že chce ordinovat v blízkosti Prahy, kde jí studují děti. Uvidíme, jak to dopadne. Věřím, že by v lednu mohla nastoupit. Zkoušeli jsme ordinaci pronajmout, ale po tom nebyla poptávka.

Máte pro čtenáře nějaké pozitivní téma?
V naší nemocnici je mnoho pozitivního (usmívá se). Rekonstruujeme blok C2, některé obory u nás jsou dobře nastartované. Těch pozitivních věcí je více. Odborností, které u nás mají kvalitu, je vícero.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí