Hvězda MMA Patrik Kincl o Kladnu, dřině a celodenní zábavě

Minulou sobotu vyhrál Patrik Kincl prestižní duel v bojovém odvětví zvaném MMA. Ve velmi sledovaném duelu porazil vyhlášeného bojovníka Karlose Vémolu. S Patrikem jsme si povídali při společenské akci v kladenské pobočce kasina Rebuy Stars.

Na Kladně nejste poprvé. Co se vám vybaví, když slyšíte Kladno?
(směje se) Jarda Jágr, Jarda Jágr, nic jiného, než Jarda Jágr! Do Kladna ovšem nejezdím za Jardou Jágrem, ale většinou za kamarádem Luborem Stehlíkem, mým dlouholetým přítelem, z kladenské Oazy. Nákupní centrum OAZA je navíc mým sponzorem. A také jsem v Kladně boxoval.

Znáte osobně kladenské bojovníky?
Samozřejmě znám Hakima. Když jsem začínal s bojovými sporty, tak Hakima jsem úplně baštil. To pro mě byla velká ikona.

Proč jste se dal na MMA?
Původně jsem judista, pak jsem přešel na thajský box, ale v něm mi chyběla větší komplexnost. Tu jsem našel právě v MMA. MMA mě chytilo a nepustilo. Baví mě a naplňuje.

S tímhle druhem bojového umění jste začal v rodném Hradci Králové. Jaké byly vaše první krůčky?
Od starších jsem dostával hrozně za vyučenou (usmívá se). Po každém tréninku v té době jsem si říkal, že končím… Nějak jsem se vždycky vrátil, přečkal jsem to nejhorší, začal jsem se zlepšovat a najednou se s tímhle sportem podíval i do zahraničí…

Co všechno jste na cestě k vrcholu ještě musel vydržet?
Ten vrchol je jen třešničkou na dortu, která vypadá pěkně. Ale je potřeba se zamyslet nad tou dřinou, která za tím vším je. O tom to je. Není to o tom, že půjdete každý večer do hospody na tři kousky. Za úspěchem je celodenní dřina. Od rána do večera jste zavření v gymu a makáte. K tomu je nutné započítat regeneraci.

Dá se říct, kolik hodin denně vám zabere příprava?
Například dva bloky tréninku po dvou hodinách. Ale kolem samotného tréninku je hodně dalších věcí. Pro mě to je i celodenní zábava.

Musíte mít skvělou kondici. Kolik toho naběháte třeba za týden?
Vůbec neběhám (usmívá se). Jsem odpůrce běhu. Na kondici mám jiný kardio trénink, při kterém se dokážu zničit. Nejvíc mi dají sparingy.

Jakou další metu v MMA jste si pro sebe dal?
Moje motivace je zlepšovat se. Soustředím se jen na příští zápas. Každý zápas mi ukáže nějaké mé chyby. Moje motivace je vrátit se po něm do tělocvičny a na těch chybách pracovat. Potom cítím, že každým dalším zápasem rostu. Dělám MMA nějakých dvacet let a ještě nevidím, že bych dosáhl technické dokonalosti.

Na vašem obličeji není vůbec znát, co máte za sebou…
(směje se) Jsem člověk, kterému vadí rány do hlavy, tak se jim snažím uhýbat…

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí