Za rok to bude 105 let, kdy tahle populární restaurace vznikla. Z klasické hospody se proměnila ve skvělou vývařovnu.

Od revoluce je opět rodinnou restaurací. Předtím ji pod státním podnikem dlouho vedl otec současného majitele. Název Na Kovárně existuje od samotného vzniku ještě za císaře Josefa. Byl to zájezdní hostinec, u kterého vozkové přepřahali koně. Odtud se řezníkům a dalším zákazníkům rozvážel led vysekaný z kladenských rybníků. Skladoval se ve stále existujících sklepích pět metrů pod zemí. Bývaly tu taneční zábavy či svatební slavnosti. V současné době je restaurace známá čtvrtečními zabijačkovými hody a škvarkovou plackou. 

Otevírací doba: po – pá (05 – 15 h.)

Točená piva: Bakalář desítka (22 Kč), jedenáctka (23 Kč), dvanáctka (24 Kč)

Hotovky: česká klasika od 60 do 100 Kč

Specialita podniku: škvarkové placky, tlačenka, guláše

Nejdražší panák: whiska (50, pro štamgasty 40 Kč)

Wi-fi/televize: ano/ne

Chuťovky k pivu: velká topinka (4 Kč), chipsy (32 Kč), škvarkový preclík (12 Kč)

Počet míst: 54 + 6 k stání

Počet štamgastů: cca 200

Zábava: festivaly chutí

Pozn. red.: uvedené ceny a nabídky podléhají aktuálním úpravám

Jan Murárik

nakvznik

Vznik restaurace zachytil na zeď salonku Slávek Karmazín

nakcast

Část sklepení, kde se v zimě až po strop vrstvily bloky ledu

nakduraz

Důraz na čistý vzduch při jídle

naknako

Na Kovárně je oddělený salonek

nakotec

Otec současného majitele vedl Kovárnu od jednasedmdesátého roku

nakpodle

Podle hospodského Vaňka je Kovárna otevřena od ranního rozbřesku kvůli pracujícím

nakslavek

Slávek Karmazín se na Kovárně vyřádil

naktady

Tady si vybere každý. Na Kovárně jsou v nabídce denně desítky jídel

nakvpredu

Vpředu je bufet, vzadu restaurace