Novým trenérem áčka kladenských hokejbalistů je Mach, jeho asistentem Dědič

Po dvou sezónách mění A-tým kladenských Rysů složení realizačního týmu. Do nové sezóny extraligové Kladno jako hlavní trenér povede Miroslav Mach, asistentem mu bude letitý hráč a kapitán Michal Dědič.

Čtyřiapadesátiletý kouč Miroslav Mach má bohaté zkušenosti z profesionálního hokeje. Někdejší útočník extraligového Kladna či Plzně po skončení hráčské kariéry od roku 2003 koučoval nejprve mládežnické hokejisty Příbrami a Ústí nad Labem, později se na severu Čech přesunul k prvoligovému áčku. Jeho poslední trenérskou štací byla pozice asistenta trenéra u extraligového týmu kladenských Rytířů. Už loni vypomáhal u hokejbalové mládeže, letos působil u dorostu, juniorů a B-týmu. Teď se těší na novou výzvu.

„Nabídka mě mile překvapila. Je to pro mě výzva. Chci vyhrávat, a to se, doufám bude dařit. Zároveň se těším, že zapracujeme do sestavy naše talentované mládí. Určitě chci přenést do naší hry některé nejnovější trendy z hokeje. Vyzkoušel jsem si to už loni a letos u mládeže a budu to chtít zapracovat i v áčku. Uvědomuji si, že tady budu pod drobnohledem, ale za ty roky u hokeje jsem na tlak zvyklý,“ říká Mach.
Za kolegu si Mach vybral Michala Dědiče, který zkraje týdne ohlásil konec aktivní hráčské kariéry a na nejvyšší úrovni se hokejbalu dále bude věnovat právě jako trenér. Dědič za Kladno v sedmnácti sezónách na pozici obránce odehrál přes 500 utkání. S týmem získal všechny myslitelné úspěchy – pětkrát titul mistra extraligy, jedno vítězství v Českém poháru, triumf v Evropském poháru, a konečně i ve Světovém poháru klubů. Dlouhé roky nosil kapitánské céčko a svým přístupem působil jako prodloužená ruka trenérů dávno předtím, než se rozhodl s hraním na nejvyšší úrovni přestat. Teď ho čeká nová etapa.
„Je to asi součást nějakého přirozeného vývoje. Pro mě to bude obrovská výzva. Jak já, tak hráči se budeme muset naučit respektovat se v nových rolích, ale těším se na to. Jsem rád, že jsem tu šanci dostal. Od Míry Macha mohu nasbírat spoustu zkušeností z hokeje. Bude to obrovský přínos i pro mě osobně a věřím, že to bude skvěle fungovat,“ říká Dědič.
„Samozřejmě chceme hrát útočný běhavý hokejbal,“ vypráví Mach a dodává: „Na první místo ale stavím partu. Říkám, že sedmdesát procent dobrých výsledků dělá parta. Potáhneme za jeden provaz. Trenérům Slavomíru Švancarovi a Jaroslavu Procházkovi staršímu předseda klubu Tomáš Rejthar osobně poděkoval již v minulém týdnu.
„Před dvěma roky nastupovali v těžké situaci. Tým prošel velkou proměnou, a i když s výsledkem posledních dvou sezón nemůžeme být spokojení, jsme rádi alespoň za dílčí úspěchy, jakými bylo například zapracování mladých hráčů v letošní sezóně. Po zvážení všech pro a proti jsme se ale po vzájemné dohodě rozhodli, že tým potřebuje dostat nový impuls,“ vysvětluje Rejthar a k novým trenérům dodává: „Jak se blížil konec hráčské kariéry Michala Dědiče, věděli jsme, že bychom ho chtěli u týmu udržet v trenérské roli. Má spoustu zkušeností, které může hráčům předat, skvělou povahu, a navíc motivaci se v nové roli učit a posouvat. Když se pak otevřela možnost spolupracovat s Mírou Machem, využili jsme ji. Už druhou sezónu nám vypomáhá u mládeže, a protože hokej definitivně opustil, bude mít prostor na větší závazek v našem klubu. Má dvacet let trenérských zkušeností z hokeje, včetně vedení profesionálních A-týmů. Kolem hokejbalu se navíc pohyboval vždycky, takže nepřichází do neznámého prostředí. Věříme, že u nás své zkušenosti uplatní a přinese nové poznatky.“
Oporou novým trenérům bude současný vedoucí mužstva Miloš Novák. Realizační tým áčka je tak prvním potvrzeným pro sezónu 2024/2025. Složení všech ostatních realizačních týmů bude oznámeno po skončení probíhajících soutěží.
Text a foto: Jaroslav Keimar


Počasí Kladno

Předpověď počasí