Na dětské olympiádě mělo zastoupení i Vaše Kladno

Na Olympiádě dětí a mládeže 2016, která se konala v Ústeckém kraji, působil jako novinář spolupracovník našeho webu Lukáš Jůdl. Byl vybrán do programu Mladí novináři pod záštitou Českého olympijského výboru. Z týdne plného práce i zábavy si přivezl mnoho zkušeností a poznal prostředí opravdové olympiády. Na ní soupeřili ti nejlepší sportovci ze všech krajů. Ten středočeský s několika Kladeňáky ve výpravě měl po novinářské stránce na starost právě on.

Jak jste se na Olympiádu dětí a mládeže 2016 dostal?
Byl jsem vybrán do programu Mladí novináři pod záštitou Českého olympijského výboru. Stal jsem se tak členem skupiny 14 vybraných novinářů ve věku od 18 do 24 let, čehož si velice vážím, protože zájem o program je velký.

Co přesně je program Mladí novináři?
Je to už třetí ročník tohoto projektu, který pomáhá mladým žurnalistům nabírat nové nebo další zkušenosti v praxi. Vybraní novináři pak mají zajištěné ubytování na celý týden se stravou i dopravou po sportovištích. Jsou vedeni osobnostmi v oboru. Letos to byl třeba vedoucí redakce iDnes a MF DNES Ondřej Trunečka, redaktor Tomáš Macek či Ondřej Kalát z PR oddělení hokejového svazu. Na starost nás pak měl PR manažer ČOV Tomáš Houska a těm všem patří mé velké poděkování za jejich zkušenosti, které nám v průběhu her předali.

Zkušeností jste tedy nabral hodně. Co vám to ještě dalo?
Poprvé jsem zažil atmosféru skutečné olympiády včetně zahajovacího i závěrečného ceremoniálu, viděl jsem vůbec poprvé naživo některé sporty. Novinář se často setkal s tím, že sportovci byli vzhledem k věku při rozhovorech nervózní, stydliví a moc nemluvili. Je mi dvaadvacet let a tak bylo úsměvné, že mně i mým některým mladším kolegům vykali. V neposlední řadě jsem poznal spoustu nových kamarádů z celé republiky a zažil s nimi nezapomenutelné okamžiky, velice jsem si to užil.

Co můžete ze zážitků prozradit?
Na závěrečném ceremoniálu zpíval Sebastian se svým doprovodem. Po vystoupení nás všech 14 novinářů šlo k němu do salónku, kde nás pohostil jídlem a pitím. Následně jsme s ním udělali dvacetiminutový rozhovor a on z toho byl nadšený. Je to hrozně skromný kluk, který si na nic nehraje a přál nám do života i kariéry všechno nejlepší. Měl radost z toho, že nás poznal. Vyprávěl i o své sportovní minulosti.

Měl jste na starost výpravu Středočeského kraje. Kteří kladenští sportovci se v ní objevili?
Nejvíce jich bylo v hokejovém týmu, přirozeně. Bohužel podle slov vedoucího výpravy byli hokejisté složeni z příliš mladých hráčů, a i když měli velké ambice, turnaj se jim moc nepovedl. Skončili desátí. Nerad bych pak na některý z ostatních sportů zapomněl, ale v paměti mi utkvěli dva snowboardisté z Cvrčovic. Lépe si Středočeši vedou na letních hrách, které loni v Plzni vyhráli. Na letošních zimních brali až dvanáctou příčku.

- red -

Foto: Lukáš Jůdl

olympiadajudl

Náš spolupracovník byl na dětské olympiádě

olympiadahokej

Kladenský útočník Matěj Hasil reprezentoval Středočeský kraj


Počasí Kladno

Předpověď počasí