Petr Baroch: S vlastním hřištěm bychom se stali českým velkoklubem

Když budete chtít vědět cokoli o softballu a baseballu, jděte v Kladně za Petrem Barochem. Šéfuje klubu Miners a pod jeho vedením zažívají oba sporty v městě dobré časy.

Hovoří se o tom, že město převezme pozemek bývalého hřiště Sparty Kladno pod svou správu. Co by to znamenalo podle vás pro kladenské baseballisty?
Konečně bychom měli svoje hřiště (usmívá se). Upravili bychom si ho podle baseballových regulí. Nyní na něm hrajeme na výjimku od asociace.

Jak jste domluveni se současným majitelem pozemku, soukromou osobou?
Domluvili jsme se s ním na deseti letech užívání areálu, z toho máme už dva roky za sebou. O areál se staráme na vlastní náklady. Loni jsme postavili plot a koupili síť, abychom neztráceli balony. Jeden vyjde na sto padesát korun a pro nás je to významná položka.

Kolik korun potřebujete na svou činnost za rok, abyste mohli říct, že jste spokojení a přitom jste neměli velké oči?
Za sezonu spotřebujeme tři sta tisíc korun. Z toho od města jsme loni získali sto deset tisíc korun. Z těch peněz vznikly střídačky pro hráče a upravili jsme jednu místnost v budově u hřiště na šatnu, která slouží jako naše zázemí. Abychom si mohli postavit regulérní hřiště, tak bychom potřebovali pět milionů korun. Ale potřebujeme mít svůj pozemek. Například před několika lety jsme od ministerstva školství získali deset milionů, ovšem, museli jsme je vrátit, protože jsme neměli vlastní pozemek… Za pětadvacet let, co v Kladně působíme, nám pozemek schází.

Takže bude-li město vlastnit pozemek, získáte znovu několika milionů na dotaci?
To nemohu slíbit, ale ta možnost existuje.

Pro vyjednávání o dotacích či sponzorských příspěvcích je důležitá početná členská základna. Jste v klubu spokojeni s počtem hráčů, respektive dětí?
Baseball v Kladně prožívá vlnu velkého zájmu. Mládežnické kategorie máme od sedmi do patnácti let, pak ženy a muže v softballu a baseballu. V kategorii sedmiletých je dvacet šest dětí, což je nad kapacitu. Chtěli bychom využívat hřiště sedmé a osmé základní školy, kam se nám vejde pět věkových kategorií a dalších pět se vejde do Rozdělova. Nyní máme sto šedesát pět členů, ale jsme schopni v případě vlastnictví hřiště dostat se celkem až na dvě stě padesát členů. To už je na české poměry velkoklub. Bohužel, kvůli hřišti nejsme velkoklubem po výkonnostní stránce.

Jan Murárik

barochklub

Dětí má Miners dost, ale s vlastním hřištěm by se jich mohlo hlásit ještě víc


Počasí Kladno

Předpověď počasí