Nechybělo mnoho a berle bych neodložil do konce života, přiznává Ondřej Riebauer

Ondřej Riebauer, předsezónní posila florbalistů Kladna, od začátku ročníku patřil k výrazným tahounům Kanonýrů a pomáhal držet reálnou šanci na účast svého týmu v play off Tipsport Superligy. Nedělní zápas v Pardubicích, ve svém rodišti, si chtěl užít. Místo toho si ale Ondřej pět minut před koncem utkání při jednom ze soubojů vážně poranil koleno.

Diagnóza? Přetržený zevní postranní vaz. Řešení? Okamžitá operace.

Ondřeji, předpokládám, že návrat do svého rodného města jste si představoval poněkud jinak. Jak ke zranění došlo?
To je pravda, představoval jsem si, že budeme odjíždět se třemi body. Dva body jsou vzhledem k průběhu zápasu přijatelné, bohužel z mého kolena už takovou radost nemám. Cítil jsem se lehce unavený v závěru zápasu a dokonce jsem přemýšlel, že sám řeknu trenérovi, ať mě nějaké to střídání vynechá. Když už jsem se to chystal oznámit, dostali jsme gól na 4:3 a já chtěl klukům pomoct za každou cenu. Bohužel Murphyho zákon zafungoval precizně a v tom samém střídání jsem po dlouhém běhu po mantinelu nechal pod protihráčem stojnou nohu, unavené svaly nedokázaly ten pohyb odizolovat a veškerá kinetická energie se přenesla na vazy v koleni.

Přemýšlel jste o návratu do utkání, nebo jste hned věděl, že to nepůjde?
Koleno se mi prohnulo o několik desítek stupňů dozadu a do strany. Vzhledem k intenzitě bolesti, kdy jsem řval z plných plic několik vteřin, jsem přemýšlel o tom, jestli se vůbec budu moct někdy na tu nohu pořádně postavit. Nikdy jsem prasklé vazy nebo poškozené menisky neměl, a tak jsem nevěděl, co se mi s kolenem mohlo stát.

Zaskočila vás pozdější diagnóza?
Dostal jsem dvě velmi opačné diagnózy a obě mě dost zaskočily. Ta první, hned po zápase v jedné pražské nemocnici, byla podvrtnuté koleno, doporučená léčba týden klidu a led. Cítil jsem však, že koleno je značně nestabilní a moje mobilita se zhoršovala každou hodinou společně s narůstající intenzitou bolesti. Nechtělo se mi věřit, že v koleni je vše relativně v pořádku, a proto jsem byl velmi rád za domluvenou návštěvu u věhlasného ortopeda Vladislava Hospodára hned v úterý ráno. Během pár pohybů poznal, že diagnóza je mnohem krutější - přetržený zevní postranní vaz a nutná okamžitá operace. Pokud by se s operací čekalo jen o trochu déle, byla by velká pravděpodobnost, že bych do konce života chodil velmi obtížně. Tímto děkuji Vladislavu Hospodárovi a Ondrovi Fuchsovi, protože jen díky nim je velká šance, že se brzy vrátím mezi mantinely. A hlavně, že berle budu využívat jen pár týdnů a ne po celý zbytek života. 

V neděli jste se zranil a hned v úterý jste byl operován. Bude i rekonvalescence probíhat tímto tempem?
Operace byla akutní a jakákoli prodleva by měla vliv na trvalou nestabilitu kolena. Vzhledem k celkové povaze zranění, kdy jsem sám viděl koleno při operaci, bude poctivá rehabilitace stejně důležitá jako samotná operace.

Dokážete odhadnout, kdy budete zase na hřišti rozdávat florbalovou radost?
Běžná doba rekonvalescence u přetrženého zevního postranního vazy jsou cca tři měsíce. Bohužel koleno bylo poškozeno ještě závažněji než podle prvních odhadů, takže je teď těžké odhadovat. Rád bych však pomohl klukům ještě v této sezóně.

V probíhající sezóně jste patřil k základním stavebním kamenům sestavy Kanonýrů. Věříte týmu, že si s vaší absencí dokáže poradit?
Určitě, skvěle teď převzala zodpovědnost lajna Marka Soukupa s Ondrou Slivkou. A se jmény jako Dušan Přívara, Tomáš Nushart, Michal Klápa či Honza Louvar se o ofenzívu bát nemusíme. V bráně se můžeme opřít o výborného Dominika Pecha a já tak věřím, že kluci zvládnou klíčové zápasy a podívají se do vytouženého play off.

Co byste vzkázal kladenským fanouškům a divákům, kteří vám drží palce?
Ať nás ženou za úspěchem jak jen to půjde, protože věřím, že s jejich podporou jsme schopni nabídnout nejen superligu i v příštím roce, ale i historickou účast v play off. Spodní polovina tabulky je velmi vyrovnaná, kdy každý může porazit každého a play off je tak naprosto reálným cílem.

Radek Šikola

ribos2

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí