Jan Zahalka hodnotí první polovinu základní části

Aktuální sezóna florbalové Tipsport Superligy se přehoupla přes svou polovinu, týmy mají pauzu a držely palce české reprezentaci, která bojovala na světovém šampionátu v lotyšské Rize. Ideální podmínky pro průběžné bilancování. Dosavadní působení Kanonýrů v nejvyšší soutěži hodnotí lodivod kladenského A-týmu Jan Zahalka.

Kladenský tým je po dvanácti zápasech základní části na 10. místě se ztrátou dvou bodů na play off. Jak hodnotíte toto průběžné umístění?
Vzhledem k předsezonním prognózám se nejedná o žádný velký úspěch, ale ani vyložený neúspěch. Stále si zvykáme na vyšší tempo Superligy a může nás především mrzet ztráta dobře rozehraného zápasu s Otrokovicemi a úplně nepovedené utkání v Ostravě. Naopak se nám povedlo velmi dobře odehrát zápas ve Vítkovicích, kde k bodům také nebylo příliš daleko, ještě tři minuty před koncem byl stav nerozhodný. Získaných 11 bodů není úplně málo, ale vzhledem k vyrovnanosti letošní soutěže a několika překvapivých výsledků našich soupeřů to na play off nemůže stačit.

Podařilo se nalézt fungující vazby v jednotlivých formacích, nebo stále hledáte ideální složení?
Na ideálním složení stále pracujeme, určité vazby v týmu a jeho souhře už vykrystalizovaly. Vždy také záleží na aktuální formě hráčů, jejich přístupu a tréninkové píli. Bohužel, zásadně vše také ovlivňuje zdravotní stav hráčů a zde nám do sestavy velmi zasáhlo zranění Ondřeje Riebauera. Velkou radost nám v posledních zápasech dělala hra třetí formace s centrem Ondřejem Slivkou, která především ve Vítkovicích a Pardubicích táhla celý tým.

Jste spokojen s plněním herních pokynů a předváděnou hrou?
Na naší hře se pomalu začíná projevovat určité zlepšení. Stále ovšem musíme pracovat na všech aspektech naší hry, především u obrany jsem si zlepšení představoval ještě markantnější. Až v posledních zápasech plní tým pokyny do obrany precizněji a s větší koncentrací. Hra do útoku byla od začátku soutěže příjemnějším překvapením, ale vyplývá spíše z individuálních schopností jednotlivých hráčů, než ze secvičených akcí a dobré spolupráce celých pětek.

Jaká je síla současného kádru? Nepřemýšlíte o jeho doplnění?
Před letošní sezonou prošel tým velkou obměnou, a proto každý další zásah musí být citlivě řešen, aby nenarušil křehkou týmovou soudržnost a vazby mezi hráči. Síla současného kádru je poznamenána zraněním Ondřeje Riebauera, plánovanou operací Martina Holčáka a odjezdem Jakuba Proška za studijními povinnostmi do konce sezony. Takže se s vedením snažíme hledat další možnosti, jak tým posílit, ale vše je zatím ve fázi jednání.

Dokáže se tým vypořádat s absencemi nedávno operovaných opor Ondry Riebauera a Martina Holčáka?
Nic jiného nám nezbývá. Věříme, že především Martin Holčák se do přípravy zapojí co nejdříve. Ondrovo zranění je bohužel běh na dlouhou trať a zatím těžko spekulovat, kdy bude schopen se zapojit do tréninkové a zápasové zátěže. Důležité bude nic neuspěchat.

Jaké jsou cíle pro druhou polovinu základní části? Je play off reálnou metou?
Cíle zůstávají stále stejné, čeká nás odehrát dalších deset zápasů, ve hře je dalších 30 bodů. I spodní část tabulky je zatím velmi vyrovnaná. O play off se tak budeme snažit hrát v každém zápase. Je jen na nás, abychom se v druhé polovině soutěže prezentovali kvalitnějšími výsledky a výkony než v té první.

Po top týmech trénujete Kanonýry, kteří k vrcholu teprve míří. Je to těžší?
Neřekl bych, že je to těžší. Každé má svoje pro a proti. Není zde tak velký mediální tlak a trenér si užije každý získaný bod. Naopak v top týmu je zisk každého bodu povinností. S nadsázkou se dá říct, že každý zápas na lavičce Kanonýrů je takové malé Superfinále.

Radek Šikola


Počasí Kladno

Předpověď počasí