„Lotar“ Knotek: Návrat do extraligy bude pro Rytíře složitý

V Kladně vyrostl, naučil se zde hrát hokej a odehrál přes sedmdesát extraligových utkání. Před necelými pěti lety však Tomáš Knotek změnil působiště a nyní válí za Hradec Králové pod vedením dalšího kladenského rodáka Václava Sýkory.

Čeká vás Spenglerův pohár, kde narazíte na špičkové týmy. Jak turnaj vnímáte?

Jedu na turnaj poprvé, takže žádné srovnání nemám. Kluci, kteří už tam byli, říkají, že prostředí je moc hezké a zápasy mají kvalitu. Těžko se dá tahle akce s něčím srovnávat, možná tak s juniorským šampionátem, který se hraje ve stejném období. V létě jsme v rámci Mountfield Cupu narazili i na ruské týmy a nakonec jsme dokázali i celý turnaj vyhrát, šance tedy určitě je. Lugano bude velká neznámá, ale očekáváme bruslivý tým šikovný na puku. Naše skupina (Mounfield HK, Jekatěrinburg, Lugano, pozn. red.) je hratelná a uvidíme, co se stane.

Jak hodnotíte své dosavadní působení po odchodu z Kladna?

Myslím, že tak střídavě oblačno. Tady v Hradci jsem čtvrtý rok a nějakou pozici už jsem si vybudoval, i když vloni mi ta sezóna moc nevyšla a pozice byla otřesená. Letos tedy musím o šanci bojovat znovu, ale momentálně se cítím dobře a uvidíme, jak to bude pokračovat.

Vzhledem k delší vzdálenosti mezi oběma městy bydlíte v Hradci, jak často navštěvujete Kladno?

Bydlím tady v Hradci a do Kladna se snažím dojíždět, což se ale povede málokdy. Maximálně když máme dva dny volno, protože na jeden den by to nemělo cenu. Většinu času tedy trávím tady.

Čím vyplňujete volný čas mezi povinnostmi spojenými s hokejem?

Snažím se hlavně hodně odpočívat, sem tam nějaký ten playstation a podobně. Nic moc kromě hokeje tu nedělám.

Stíháte kromě svého hokeje sledovat i počínání Rytířů v WSM lize?

Určitě, sleduji je. Před sezónou mě dokonce oslovil Pavel Patera, ale já měl smlouvu v Hradci Králové a chtěl zůstat v extralize, tak jsem s díky odmítnul. Jelikož je ale Pavel můj kamarád a pořád mám na Kladně spoustu známých, jejich počínání sleduji. Můj otec se chodí koukat a jejich výsledky mi hlásí (směje se).

Najde se u vás někdy čas i na osobní návštěvu některého ze zápasů Kladna?

V probíhající sezóně jsem ještě nebyl, ale pravidelně mi to tak třikrát do roka vycházelo. Někdy tedy jezdím, ale zatím to nevychází.

Jste stále v kontaktu s některými hráči, kteří v současné době oblékají modrobílé barvy?

Ono tam těch pro mě známých hráčů už moc není. Neřekl bych tedy s hráči, ale spíše s maséry, kteří tam jsou už hrozně dlouho a občas si s nimi i zavolám a něco podnikneme. Snažím se za nimi vždycky zastavit, když jsem zrovna na Kladně.

Věříte, že v letošní sezóně bude Kladno úspěšné a vrátí se zpět do nejvyšší soutěže?

Myslím že, to pro ně bude hrozně těžké. V soutěži je samozřejmě více adeptů, ale uvidíme, jak se ti starší hráči v Kladně rozjedou, protože v playoff je to trochu jiné a dost záleží na zkušenostech. Šanci určitě mají, ale ať už tam s nimi bude v baráži kdokoliv, budou to mít složité.

Jak vidíte váš návrat do mateřského klubu, chtěl byste si za Kladno ještě někdy zahrát?

Myslím se, že každý odchovanec se chce jednou vrátit do svého klubu. Nikdy proto neříkám nikdy. Já ale samozřejmé doufám, že zůstanu co nejdelší dobu v extralize a bude záležet i na pozici Kladna.

Matouš Soukup

Foto: www.mountfieldhk.cz


Počasí Kladno

Předpověď počasí