Rytíř Strnad: Extraliga mně otevřela oči

Hokejová WSM liga má za sebou více než týdenní přestávku. Kladenští Rytíři až na vánoční svátky dál tvrdě trénovali, ovšem útočník Jakub Strnad (24) si k tréninku „střihnul“ i dvě extraligová kola v dresu Litvínova, kam ho na výpomoc poslal trenér Pavel Patera. Po návratu zpět do Kladna čeká dnes Jakuba „jen“ liga proti Ústí nad Labem.

V extralize jste ještě za Kladno něco odehrál. Jaká je po těch letech nyní?
Je to úplně něco jiného, než první liga (usmívá se). Všech pět hráčů v pětce bruslí, jezdí tam každý s každým, všude musíte být včas, rychle. Hráči jsou v té soutěži mnohem vyzrálejší. Jedna drobná chyba nabalí na sebe problémy a je strašně vidět. Máte co dělat, aby neskončila gólem ve vaší bráně. V první lize se chyby nějak dají včas napravit…

Hrál jste proti Chomutovu a poté v Mladé Boleslavi. Oba zápasy Litvínov vyhrál, vy jste si v druhém připsal asistenci a celkem jste na ledě strávil bezmála dvacet minut. Jste spokojený?
Jsem velmi spokojený. Na to, že jsem do toho skočil bez předchozí přípravy, tak jsem podle mne byl celkem dost vytěžován. Hrál jsem i oslabení, což jsem nečekal. Jsem za tu zkušenost rád.

Co vám ta zkušenost přinesla do další kariéry? Poznání, že na sobě musím neustále pracovat, zlepšit třeba bruslení, zpracování puku v rychlosti, střelbu, nebo souboje jeden na jednoho.

Jeden z nejrychlejších hokejistů v první lize musí zlepšit bruslení?
Pořád to úplně na extraligu nestačí (usmívá se). Zápasy v extralize mně otevřely oči. Nemá cenu se uspokojovat první ligou, extraliga je někde jinde…

Osobně, přes pokoru, která z vás vyzařuje vůči extralize, myslíte si, že na ni máte?
Myslím si, že bych se určitě neztratil.

Který zápas ve vás zanechal větší dojem? Domácí výhra v derby s Chomutovem, nebo vysoké vítězství v Boleslavi?
Rozhodně derby s Chomutovem před pěti tisíci diváky. To bylo úžasné.

Co z nabytých zkušeností v extralize prodáte v první lize?
Rychlejší přístup k protihráčům, napadání.

Dnes se na vašem ledě představí Ústí, tým se zastřenou budoucností. Budete vůči němu shovívavější?
V první lize není v současné době tým, který by k nám přijel, a my ho extrémně přehráli. Shovívavost si nemůžeme dovolit. Nikdo se nedá podcenit a ke všem musíme přistupovat stejně.

Sehrál jste v této sezoně nějaký prvoligový zápas, který měl podle vás extraligové parametry?
Byly to zápasy s Budějovicemi a s Jihlavou. I zápas se Slavií se těm extraligovým blížil.

 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí