Jaké je žít ve stínu hvězd? Aneb Zpověď kladenských „bažantů“

Zajíček, Hýský, Hietanen, van Haarlem, Křesťan, Sparidans, to je plejáda hvězd kladenského volejbalu, lídra české extraligy. Vedle nich nastupují, či jejich umění vnímají, snad budoucí hvězdy svých týmů, mladíci a vysokoškoláci Štěpán Trojan, Ondřej Lenc a Martin Syrůček (na fotu zleva). 

Takřka denně se v týmu potkáváte s velkými volejbalovými osobnostmi, mistry různých národních lig, současnými i bývalými reprezentanty svých zemí či účastníky evropských pohárů. Jak tuhle skutečnost vnímáte?
Trojan: Já si tohle už nedávno zažil, když jsem v Kladně prvně nastoupil vedle volejbalového dědečka Borka Fokta. V současné době to už pro mě není svazující pocit, ale spíše příjemný. V týmu totiž ani jeden z těch zkušených není namyšlenou hvězdou, ale pomáhají nám, méně zkušeným. 
Lenc: Borek byl i pro mě velikán. Před lety jsem si za třetí tým ČZU zahrál zápas proti Nymburku, ve kterém byl Borek Fokt, tehdy pro mne Pan Fokt. Po zápase jsem řekl: „Dobrý den, já se s vámi chtěl velice moc potkat, protože jsem z Kladenska a chodil jsem na vás, když jste v Kladně vybojovali tituly. Pro mě jste byl vzor.“ Teď se s ním potkávám v kladenském týmu a na hvězdy jsem si zvykl. Přitom ještě nedávno jsem si takovou situaci ani nedokázal představit. Užívám si to. I když si děláme navzájem ze sebe legraci, tak k nim chovám neskutečný respekt.
Syrůček: Odpovím jednou svojí volejbalovou vzpomínkou. Pamatuju se, když jsem začínal v Odoleně Vodě, že jsem nemohl uvěřit tomu, že jsem v jedné šatně s reprezentantem Tomášem Hýským. Byl to pro mě nepopsatelný pocit. Pocit, že jsem se ve volejbale posunul. Takže takovéhle vnímání mám už za sebou. Zvyknete si, ale pořád k nim mám velký respekt a vážím si toho, že s nimi můžu být v jednom týmu. 

Co si od nich berete?
Trojan: Beru si od nich jejich chování. Dobrý hráč se totiž pozná podle toho, že nemá zapotřebí povyšovat se nad ty méně dobré. A oni jsou vynikající hráči! 
Lenc: Vidění herních situací, které pro mě byly do téhle doby skryté, neboť bych je bez nich viděl až mnohem později, nebo vůbec. 
Syrůček: Přístup k těm méně zkušeným hráčům. Vnímám jejich snahu vyzdvihnout nás na jejich úroveň. Systém myšlení při zápase i před ním v přípravě. Jsem rád, že jsou to mí kamarádi.

Jaká je vaše role v týmu?
Trojan: Udržet si post v základní sestavě, tmelit tým dobrou náladou a svojí hrou nezklamat trenéra. 
Lenc: Musím být připravený naskočit do hry, když bude třeba. A taky mám roli tvořiče dobré nálady. 
Syrůček: Plním, co jsme si s trenérem Fortuníkem před sezonou řekli. A to je, že budu tréninkový partner, připravený zaskočit, když se někdo zraní, hlavně na bloku. 

V čem se musíte bezpodmínečně zlepšit, abyste si udrželi punc extraligových hráčů?
Trojan: Měl bych se herně víc odvázat, občas zariskovat třeba na servisu. 
Lenc: Musím se vyvarovat co nejvíc hloupých chyb při zápasech, zapojit se víc do útoku ze zadní části hřiště a srovnat si příjem. 
Syrůček: Musím své lepší výkony stabilizovat do normálu, abych neměl tolik výkyvů formy. 

Proč by děti měly začít hrát volejbal?
Trojan: Volejbal jsem jako malý kluk začal hrát, protože jsem byl objemný a nevešel jsem se do fotbalového dresu. I díky volejbalu jsem změnil svou postavu k lepšímu. To je třeba jeden z mnoha důvodů, proč by děti měly nebo mohly začít hrát třeba právě volejbal. A taky se říká, že volejbal je sportem vzdělaných lidí, takže pro rodiče by i tenhle argument mohl být motivací při rozhodování, na jaký sport dítě dát.
Lenc: Z vlastní zkušenosti vím, že volejbal jim pomůže co nejlépe ovládat tělo a pohyby. Když přijdou na volejbal v Kladně, rozhodně v něm najdou zalíbení, najdou si někoho, kdo bude jejich idol. Musel jsem se zamyslet, čím to je, že mladí kluci, kteří nám chodí podávat míče při zápasech, mají na tréninku můj dres, proč si ho koupili? I když nejsem hráč základu, i když mě moc nevidí hrát, je asi něco, co jim předávám a co se snažím předat všem, pozitivní energii, úsměv, legrácky, aby z toho měli potěšení...
Syrůček: Já to vezmu podle svého příkladu. Mně dal volejbal hodně kamarádů a naučil mě zodpovědnosti.

Jan Murárik

bazantideti

Volejbal prostřednictvím inteligentních hráčů děti vychovává

bazantivolejbal

Volejbalové Kladno, to je hlavně skvělá parta


Počasí Kladno

Předpověď počasí