Kapitán Zajíček: Na body nekoukám, vyhrávat musíme v play off

Je jedním z nejmladších kapitánů volejbalového Kladna v jeho historii. A zatím si vede skvěle. Své spoluhráče dovedl po první polovině extraligy na první místo. Adam Zajíček (23) si ovšem žádné velké zásluhy na tomhle dílčím úspěchu nepřipisuje. Vše je podle něj dílem skvělé party. 

Když kladenský tým neskolí zranění ani nemoci a budete ve formě, je v extralize mužstvo, které vás porazí?
Je a jednou to určitě přijde, i když budeme v plné síle. Extraliga už určitě ví, jak na nás v druhé polovině soutěže hrát. 

Za dvanáct kol jste ani jednou nešli do pátého setu. Je to běžné?
Je to normální. Já tohle zažil s Libercem. Jsem rád, že nám to takhle dosud vycházelo, protože jsme aspoň šetřili energií. 

Vedete extraligu, znamená to snad, že když je v čele tým se šesti stabilními hráči, je extraliga na nižší úrovni než třeba v minulé sezoně?
To vůbec ne. Naopak, myslím si, že úroveň šla nahoru. Už nejsou v čele tři obvyklé velmi kvalitní týmy, Liberec, České Budějovice a Karlovy Vary, ale tlačí se na ně ostatní včetně nás. To znamená, že ostatní mužstva musela svoji úroveň zvednout. 

V polovině soutěže jste se vyznačoval obdivuhodnou formou. Jak jste se do ní dostal?
Pracuji na sobě, věnuji volejbalu maximum času, ale jestli mám dobrou formu, tak je to velká zásluha i mých spoluhráčů. Bez nich by to nešlo. Jak se říká, bez dobrého servisu nemůže být dobrá obrana. Servis je alfou a omegou dnešního volejbalu, jakmile nemáte dobrý servis, nemůžete pomýšlet na šňůru výher. 

Jako kapitán týmu máte hodně práce, nebo není na tenhle tým potřeba z téhle pozice působit?
Víceméně jsem bez práce (směje se). Jestli je mou rolí vést na hřišti tým k vítězství, tak se mi to spolu s ostatními daří, a protože jsme skvělá parta, tak ani v šatně není potřeba z pozice kapitána něco zvláštního řešit. 

Lze před vstupem do závěrečné fáze základní části extraligy kalkulovat, kolik bodů potřebujete a kde je nahrát, abyste šli do play off z prvního místa?
Kalkulovat by se dalo, ale nevyplácí se to! To je ošemetné. Vyhrávejme zápas od zápasu. Jestli budeme druzí nebo třetí je jedno, naše priorita je vyhrávat v play off.

Kdybyste si mohl vybrat pro první kolo play off, který tým by vám osobně vyhovoval?
Jestli chceme být nejlepší, pak ty nejlepší musíme porazit kdykoli. Takže mně je jedno, jestli v prvním kole bude papírově nejsilnější, nebo nejslabší tým. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí