120 let SK Kladno. Honza Švambera vzpomíná na svého patrona

Jako dorostenec trénoval s prvoligovým i druholigovým týmem, ovšem za áčko si mistrovské utkání zahrál nejvýše v ČFL. Jan Švambera byl z poslední generace odchovanců SK Kladno, kteří reprezentovali klub ve třetí lize.

Jak se měnily fotbalové osobnosti kladenské kabiny s pády do nižších soutěží?
V první i druhé lize sedávali v naší kabině fotbaloví bombarďáci. Na začátku ČFL jsem se v ní ještě potkával s Honzou Procházkou, Tondou Holubem. Zůstali Lukáš Hajník, Pavel Bartoš. Hodně herních zkušeností jsem získal díky Lukáši Hajníkovi. Pro mě to byl špičkový fotbalista, který mi hodně pomáhal. Takový můj patron (usmívá se). A velel kabině. Ta se skládala převážně z mladých, kteří jí dávali energii a starých, ti ji zase usměrňovali.

Kam jste chodívali na pivo?
Nejvíc do České Lípy. Rádi jsme v ní sedávali ve velkém počtu. O něco později se do Kladna vrátil Tomáš Procházka. Ten také dával kabině řád. Byla radost s ním posedět i v Lípě (směje se).

Proč jste z třetí ligy sestoupili?
Těžko říct. Já jsem v půlce druhé sezony odešel hrát do Švýcarska, takže jsem u sestupu přímo nebyl. Nevím, asi nebyla dostatečná kvalita na udržení ČFL a taky asi trochu hrála svou roli smůla.

Hráče, který vám fotbalově dával nejvíc, jste jmenoval. Koho z trenérů SK byste v téhle roli vyzdvihl?
Když nás chvíli trénoval pan Busta, tak bylo znát, že má zkušenosti z první ligy. V mládežnických týmech vyzdvihnu trenéry Suchopárka a Příhodu.

SK je deset let v divizi. Je tak těžké z ní postoupit?
Podle mého názoru to je nejtěžší fotbalová soutěž u nás. Je v ní asi nejvíc klubů, které chtějí nahoru a mají stejnou kvalitu.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí