120 let SK Kladno. Tomáš Procházka o dědovi správci a nejlepší partě v kabině

Patří mezi legendy SK, které na klubovém stadionu vyrůstaly od malička. V jeho dresu zažil několik etap. O všech jsme si s Tomášem Procházkou povídali v našem předposledním dílu dlouhého seriálu k 120. výročí založení SK Kladno.

Jak dlouho je vaše jméno propojené se značkou SK?
Asi od sedmi let. Babička s dědou na stadionu pracovali a bydleli, tak jsme s bráchou (Honza, pozn. red.) s nimi trávili hodně času. Děda dělal správce, babička prala. Snažili jsme se jim pomáhat, ale víc jsme kopali do balónu (usmívá se). Byla to výhoda, protože mnozí se na trávník s míčem mimo trénink nedostali… V současné době dědu vlastně následuji. Akorát on byl přísnější, do toho se já musím teprve dostat (směje se).

Fotbalové základy jste nabrali sami. Kdo vás poté z trenérů rozvíjel herně?
První mě napadlo jméno Míry Vosyky. Ten nás s bráchou měl ve sportovních třídách. Po něm následovala jména Pechr, Vejvoda, Ledvinka, Koubek. Z nich mi nejvíc pro mou kariéru dal Ledvinka. Rád vzpomínám i na Standu Hejkala. Pod nimi o nás psali, že jsme štika třetí ligy.

Koho z prvního týmu jste obdivoval jako malý fotbalista?
Petra Svobodu, Zdeňka Hláska, Honzu Musila, jako spoluhráče pak Standu Hejkala, Marka Lišku, Bohouše Strnadela, Martina Jíchu, Vencu Kalinu, Honzu Tyburce, tmeliče party Jirku Kosaru. Chodilo se na hotel na pivo, to byly nejlepší časy.

Na který zápas vzpomínáte nejradši?
Paradoxně na ten, který jsem hrál proti SK na jeho stadionu (usmívá se). Tenkrát brácha dělal v SK kapitána, já byl kapitán Žižkova. Podávali jsme si jako kapitáni ruce! Bohužel se toho nedožil náš táta, ale ani děda…

Jste poslední z početné generace odchovanců SK, která si buď za Kladno, nebo jinde, zahrála první ligu. Pak jste se vy, váš bratr, Venca Kalina, Pavel Bartoš či Jarda Tesař sešli v sestavě SK v divizi. Proč jste spolu nevykopali třetí ligu?
Těžko říct. Postoupily lepší mančafty. Třeba tenkrát Velvary. V klubu nebyly peníze, decimovala nás zranění, důvodů bylo víc. Honza Pejša zmiňoval ve vašem rozhovoru, že tým zasáhlo i náhlé úmrtí Filipa Suchého…

Teď jste u týmu součástí trenérské trojice. Proč se současné Kladno nedostalo o soutěž výš?
Chybí nám vyrovnanější výkony. Jsme fotbaloví, ale asi příliš měkcí na tu soutěž. Kluci poctivě makají, ale mají výsledkové výkyvy. Pokud bychom postupovali, potřebovali bychom tým doplnit třemi kvalitními hráči.  

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí