Pavel Bartoš: Přemýšlím, jestli budu kopat dál divizi

V jarní části fotbalové sezony si Pavel Bartoš občas pohrával s myšlenkou, že už je na divizi herně starý, že by mohl ukončit kariéru. Po sezoně nechává vše otevřené. 

Zahrajete si ještě divizní fotbal v SK?
Co se týče mé fotbalové kariéry, tak jsem nikomu oficiálně neoznámil, že končím s fotbalem v SK. Ale pravdou je, že vzhledem k různým okolnostem během jarní sezony mě tato myšlenka napadla. Momentálně si od fotbalu dávám pauzu. Na SK příprava začíná 9. července a zda-li se jí zúčastním, bude záležet na změnách v SK, o kterých se mluví a které se během července předpokládají. Když budu mluvit za sebe, pak věřím, že po dovolené budu mít do fotbalu chuť. Nicméně jedna věc je můj zájem hrát fotbal a druhá zájem klubů o moji osobu. Doba, kdy jsem dostával nabídky, už je dávno pryč. Takže teprve další týdny ukážou, jestli se fotbalu budu věnovat v SK, případně v jiném klubu, nebo zda-li si už půjdu kopnout pouze s kluky z práce.

Absolvoval jste všechny divizní sezony po sestupu z třetí ligy. Proč se do ní podle vás SK nevrátil?
Důvodů, proč se SK nevrátil do třetí ligy, je více. Já všechny neznám a ani nejsem kompetentní, abych je vyhodnocoval. Z mého pohledu, jako hráče, tak mám-li porovnat divizní sezony po sestupu z ČFL s divizní sezonou, kterou se nám v Kladně podařilo vyhrát a postoupit do ČFL v době, kdy mi bylo dvacet let, pak musím říct, že mezi tou postupovou a těmi nepostupovými sezonami byl obrovský rozdíl. Co se týče zájmů a nároků, potažmo kvality, aby se SK vrátilo do ČFL. A to od vedení, přes trenéry až po hráče. Věřím, že každý v danou dobu v klubu udělal své maximum, které bylo v jeho možnostech, aby se postup podařil. Bohužel to nestačilo a proto, zatím, vždy postoupil jiný kvalitnější klub.

Na příchod kvalitních hráčských posil to před novou sezonou nevypadá. Spíše se do prvního mužstva zařadí dorostenci. Bude pro ně devátá příčka příští rok na konci jara úspěch?
V těchto dnech si netroufám odhadovat, jaké cíle bude mít klub pro příští sezonu. Myslím si, že až ty následující týdny, o kterých jsem už mluvil, teprve ukážou zřetelnější ambice klubu. Pokud vedení přivede hráče za účelem postupu, pak bude úspěchem pouze postup. Pokud bude chtít vedení zapracovat do áčka dorostence a dá si za cíl skončit do desátého místa, pak pro klub bude zmiňovaná devátá příčka úspěchem. Pro kluky z dorostu, kteří případně budou hrát v SK divizi, by měl být úspěchem a zároveň motivací každý vyhraný zápas a následné posunutí se v osobní fotbalové kariéře do vyšších soutěží. 

Na které období své kariéry vzpomínáte nejraději?
Na období, kdy jsem hrál v Xaverově. Poznal jsem tam spoustu vynikajících lidí, hráli jsme na špici druhé ligy. Vedení o postup do první ligy nestálo a o to víc bylo zábavy a následných úspěchů. Byla tam vynikající parta. Po mém šestiletém působení v Xaverově se tehdejší majitel rozhodl ukončit financování druholigového fotbalu a já přestoupil do Příbrami.

Kdy vám bylo v SK fotbalově i lidsky nejlépe?
Co se SK týče, pak nejraději vzpomínám na období, kdy jsem přešel z dorostu mezi chlapy a následná léta v áčku, než jsem odešel do Plzně. Postoupili jsme do ČFL, i tehdy byla velmi dobrá parta. Pamatuji si, jak jsme si s kluky barvili vlasy při posledním divizním utkání. Samozřejmě i na ligové sezony vzpomínám moc rád.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí