Adam Brízgala: Sparta nás může podcenit

Chytá famózně a jeho forma ho z Kladna katapultovala do širší nominace hokejové reprezentace. Ovšem ještě než s českým výběrem začne trénovat, bude s týmem Rytířů dnes (18.00 hod.) čelit pražské Spartě. Klubu, odkud vyrazil do velkého sportovního světa.

Je střetnutí se Spartou pro vás speciální zápas?
Je (usmívá se) a vzhledem k tomu, že jsem tam hokejově vyrůstal, tak to i zůstane. Minulý i předminulý rok jsem s nimi trénoval, takže sparťany více méně znám.

V prvním zápase na Kladně jste prohráli 1:7. Od té doby jste se zlepšili, ale Sparta se nezhoršila. V čem je zvláště kvalitní?
Ví o sobě, jsou rychlí, mají rychlé přesné nahrávky. V tom jsou asi nejlepší v extralize. Podle mého názoru na ně může platit naše agresivní hra, napadání. To je naše nejsilnější zbraň. To nemá žádný soupeř rád. Jakmile nebudou mít čas na svou rozehrávku, začnou chybovat a z toho můžeme těžit.

Chytáte raději proti týmům, které moc střel za zápas nemají, nebo radši čelíte kanonádě?
Radši mám kanonádu, když na vás vystřelí dvakrát za třetinu, tak se může stát, že vám ten gól dá...

Studujete hráče, odkud kdo střílí, kam si kdo najíždí?
Podrobně ne, spíše koukám na sestavy. Víme o systému jejich přesilovek, ale jednotlivé hráče načtené nemám. V té rychlosti nejde stíhat, kdo je kdo. Nedá se ani spoléhat na to, že někdo střílí víc po ledě a jiný to dává nahoru. Tomu hráči může puk po hokejce sjet a je to jinak...

Může vás Sparta podcenit?
Myslím si, že může. Je to třeba i tím, že se s námi táhlo, že jsme pasovaní na poslední místo. S tím nesouhlasím. Měli jsme teď moc dobré zápasy a na poslední místo nepatříme.

O tom, že týmu chybí, nejen v zápasech, Tomáš Plekanec, není třeba diskutovat. V čem vy, jako gólman, cítíte jeho absenci na ledě nejcitelněji?
Je to, nebo byl to, jeden z nejchytřejších hráčů na světě. Jeho herní myšlení bylo neskutečné. Samozřejmě nám chybí jeho herní přehled, okamžité řešení situací na ledě a nejvíc jeho vyhraná buly i přínos při hře v oslabení.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí