MiIan Fortuník: Omezení počtu cizinců sníží kvalitu české extraligy

Je prezidentem klubu, jehož hlavní tým, Kladenští orli, v týdnu způsobil volejbalovou senzaci. V evropském poháru porazil špičku francouzské ligy. S Milanem Fortuníkem jsme si povídali nejen o pocitu z takové výhry, ale i o vlivu cizinců na kvalitu extraligy.

Hrál jste několik sezon nejvyšší francouzskou soutěž. Její vysokou kvalitu dobře znáte. Jak velká radost vás ovládla po výhře nad Nantes?
Obrovská (směje se). Porazili jsme opravdu velmi silný tým. Hráli jsme výborně a mohli jsme vyhrát i lepším skóre. Porazili jsme špičkový francouzský tým, ale v odvetě nás čeká nesmírně těžké utkání. Oni budou chtít před domácími fanoušky prohru samozřejmě odčinit.

Když jste v devadesátých letech ve Francii hrál, na jaké úrovni byl volejbal v Nantes?
Do špičky ligy jako dnes nepatřili. Na mapě velkého volejbalu byste je nenašli. V současnosti je to úplně o něčem jiném... O to je naše vítězství cennější.

Mnohé fanoušky v Kladenské sportovní hale udivilo, že jejich nahrávač má vizuálně nadváhu, přesto podal excelentní výkon. Popírá tak zažitou představu o zákonitosti „štíhlého“ volejbalu...
Je skutečně výjimečný nejen vzhledem, ale především svými výkony. Vím o něm, že byl ve výběru mužstva Francie pro olympiádu, ale prý ho nevzali právě kvůli vizáži. Zdůvodnili to údajně tak, že se jeho silnější volejbalová postava na takovou událost nehodí. Přitom byl daleko lepší, než nahrávači, které nakonec jejich federace vybrala.

To, že Kladno porazilo špičkový evropský tým, svědčí o vzrůstající úrovni české extraligy. Stojí za tím nebývalý příliv kvalitních hráčů ze zahraničí v současné sezoně?
Jasně (usmívá se). Ovšem nedávno asociace klubů odhlasovala omezení jejich počtu v týmech. Podle mého názoru je to chyba a obrovský krok zpátky. Čas mi dá za pravdu. Extraliga díky kvalitním cizincům jde nahoru, dokážeme hrát s evropskou špičkou vyrovnaná utkání. Přitom se v téhle těžké hráčské konkurenci mladí Češi prosazují. A my přes tahle pozitiva nařídíme omezení počtu cizinců? To je špatný krok. Kvalitu extraligy snížíme.

Vraťme se k zápasům vašich orlů. Zítra hrají v Příbrami. Je těžké se vrátit v hlavě po výhře nad Nantes do zápasu s průměrným českým týmem?
Samozřejmě, tak to bývá. Po skvělém výkonu na evropské úrovni není jednoduché přepnout v hlavě hráče do režimu extraligy. A Příbram má navíc kvalitní tým, který doma hraje velmi dobře. Doufám, že kluci zápas zvládnou.

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí