Kateřina Svobodová o náboru dětí do volejbalu a jejich možnostech pohybového rozvoje

Rodiče mají mnohdy představu, že s volejbalem stačí začít později. V jejich očích například v 15,16 letech. Bojí se, že volejbal je moc náročný pro malé děti. Ale opak je pravdou!

My se u přípravky zaměřujeme hlavně na všeobecný pohybový rozvoj, rozvoj koordinace, rychlosti, obratnosti a míčové gramotnosti. Učíme děti ovládat míč, chytat, házet, odhadovat dráhu letu míče. To vše s odlehčenými míči.
Pak nastupuje nevyhnutelná fáze volejbalového drilu v rámci každé tréninkové jednotky. Odbití vrchem, spodem, technika útočného úderu a podání. Děti hrají minivolejbalové turnaje na malých hřištích s upravenými pravidly.
Kdo touto fází učení neprojde v nižším věku, tak je podle našich zkušeností později ve velké nevýhodě a těžko se na ostatní hráče, hlavně po technické stránce, dotahuje. Poslední šanci má prakticky v kategorii mladšího žactva tj.ve věku 12,13 let, ale mnohdy už se to nepodaří, pokud dítě nemá všeobecnou sportovní průpravu a nemá "talent na míč."
Rodiče jsou často překvapeni, že nově příchozí starší děti nemůžeme rovnou zařadit do "rozjetého vlaku" kategorií U16, nebo U18, ve kterých navíc patříme k nejlepším v republice. Současně nebráníme tomu, aby děti provozovaly i další sporty, které je zase rozvíjí v jiném směru.
Většinou v době přechodu do kategorie U16 se pak děti samy rozhodnou, kterému sportu dají prioritu.
Volejbal je krásný, kolektivní, nekontaktní sport pro každého, který je možno provozovat do vysokého věku a trénovat ho mohou bez obav, pod odborným vedením, i malé děti.
Nezastíráme, že je technicky náročný a trvá déle se ho dobře naučit. Jako optimální bych proto viděla začít s tréninkem ve věku 8 let, dvakrát týdně 1,5 hodiny. K tomu další doplňkové sporty, nebo volnočasové aktivity podle vlastního uvážení.
V Kladně má volejbalový potěr velkou perspektivu. V posledních letech jsme udělali velký kus kvalitní práce s mládeží a dosáhli i pěkných celorepublikových úspěchů. Děti tu mají své vzory přímo před očima v podobě mužů v extralize a žen v 1. lize.

Kateřina Svobodová, trenérka mládeže v klubu Kladno volejbal cz


Počasí Kladno

Předpověď počasí