V sobotu začíná extraliga volejbalu. Trenér Fortuník je s týmem na začátku nové historie

Sobotním domácím duelem s týmem Ústí nad Labem (18.00 h.) začne pro kladenské vicemistry a vítěze Českého poháru nová sezona. Jsou indície, že bude podobně úspěšná jako ta minulá? Na to jsme se zeptali kouče Kladna Milana Fortuníka (52). 

Co vám napověděla přípravná utkání?
Že se rodí úplně nový tým (usmívá se). Jsem spokojený s tím, jaké hráče máme, ale bude nějakou chvíli trvat, než se opět hráči na hřišti najdou poslepu. 

Loňská příprava také nevypadala kdovíjak slavně a pak to byla sláva veliká...
Vzpomínám si, jak si mě těsně před startem extraligy pozvali na kobereček Hietanen, Sparidans i van Haarlem a říkali mi, jak je možné, že jsme sestavili tak špatný tým. Hietanen se mě ptal, jestli to myslím vážně, že Křesťan má být naším nejlepším útočníkem. To jen dokazuje, kterak prvotní náhled na tým bývá leckdy ošidný. Já věřím, že se tohle nové mužstvo dá taky dohromady, jako to minulé, ale jak říkám, může to chvíli trvat.

Bude na začátku soutěže největší síla týmu v Gromadowském a Westovi?
Jejich spolupráce teď ještě nefunguje optimálně. Spíš se mi v přípravě zamlouvala nejvíc spolupráce Westa se Zajíčkem, Trojanem nebo se Šulistou. Gromadowski je schopný stabilně podávat, útočit hlavně z vyšších nahrávek, je schopný postavit docela dobrý blok a něco chytit v poli. Ale my chceme hrát rychle a na to zatím si on nezvykl. V útoku a v podání by měl být hodně platný Sobotka, spokojení jsme s Hýským a Moníkem, který na liberu zažívá premiéru. Na tenhle post má všechny předpoklady a podle mého názoru je s tím srovnaný.

Čeká vás Ústí nad Labem. Je to znovu outsider extraligy?
Já bych Ústí do téhle role nepasoval. Obměnili kádr a mají teď hráče, kteří mohou mířit na střed tabulky. Myslím, že už nebudou za otloukánka a proženou ty nejlepší. Jednoduchého soupeře nevidím, úroveň extraligy se oproti minulé sezoně určitě zvedne. 

Co nového jste přichystali pro své fanoušky?
Chceme stavět na osvědčeném a k tomu uvažujeme o jedné zajímavé novince. Když se v klubu na ní shodneme, brzy vám ji sdělíme. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí