Koronavir. V Kladně roste nervozita zákazníků lékáren

Nervozita kvůli koronaviru neuvadá. Alespoň v kladenských lékárnách tento jev pozorují. Někde uvažují o bodyguardech, jinde se snaží zákazníky uklidnit. 

Větší problém v této době je s nedostatkem léků než s hrozbou nakažení koronavirem. Nejen v Kladně scházejí lékárnám desítky základních léků. Od vitaminu D po léky pro cukrovkáře či na štítnou žlázu. Výrobci i distributoři je prý z republiky kvůli jejich nízké ceně vyvážejí do zahraničí, kde utrží vyšší zisky než v českém prostředí. Lékárny čekají v současné době na dodávky i několik týdnů a pořiztují pořadníky pacientů. 
Oproti tomu je zmatek a zvýšená nervozita kvůli nedostatku roušek, respirátorů nebo hygienických gelů jen marginálním dočasným jevem. Nicméně jevem, který  práci lékárníků znepříjemňuje. V kladenských lékárnách i přes cedule, že tyto pomůcky nejsou, se lidé ve snaze dostat třeba nějaký zapomenutý kousek v šuplíku navzájem osočují a předbíhají ve frontě. "Chvílemi to dochází tak daleko, že zvažujeme přítomnost statného muže v lékárně," říká Lenka Kotrlová z prodejny na náměstí Jana Masaryka. Podobné zkušenosti evidují napříč lékárnami v celém Kladně a nervóznější zákazníky uklidňují zatím bez přítomnosti silnějšího pohlaví. 
Za přítomnosti naší redakce v jedné z nich se několik zákazníků ptalo hlavně pro dezinfekčních gelech. Jak jsme zjistili, těch by údajně mělo mít dostatek Tesco. Lékárníci jsou v současné době bezmocní i proti narůstajícím cenám roušek a respirátorů. Někteří distributoři totiž slibují dodat zboží, ale až třikrát dražší proti obvyklé ceně před kauzou koronavir. Mnohé pomůcky ovšem jejich majitelům proti koronaviru příliš nepomohou, nebo jen krátkou dobu. Lékárníci spíše než roušky a respirátory doporučují časté důkladné mytí rukou. 

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí