První den karantény lidé nebrali všude vážně

Jen v Kladně se první den pohybovalo venku i ve vnitřních prostorách více lidí s nezakrytými obličeji než s rouškou nebo šátkem.

Jestliže na mnoha místech velmi striktně zaměstnavatelé dohlížejí na dodržování opatření proti možné nákaze koronavirem (viz úvodní foto z čerpací stanice Tony Oil), jinde to vypadalo jakoby nařízení ani neexistovalo.
V supermarketech jen výjimečně měly zaměstnankyně přes ústa i nos roušku nebo šátek. Některá i šálu. Například v Tescu byli zákazníci svědky blízkého kontaktu informační služby i obsluhy „rychlých“ pokladen s ostatními lidmi. V tamní pekárně mladíka možná napadlo, že by mohl mít rukavice i roušku, když pečivo skládá na vozík, ale nenasadil si je… Pečivo v prodejních koších nikdo nezabalil.
„Pane, vy jste nemocný, že máte roušku? Jestli jo, tak co sem chodíte?“ zeptala se starší paní v Lidlu zodpovědného zákazníka. Bylo jí dobře rozumět i na dálku. Přes roušku by přeci jen byla její artikulace slabší…
Na veřejných prostranstvích posedávaly hloučky seniorů, v Rozdělově mládež na hřišti hrála fotbal. Dětská pískoviště přesypávaly nejmenší ratolesti pod dohledem štěbetajících maminek. Kladno není v tomto směru výjimečné. Takový obrázek jste včera mohli spatřit téměř v každém českém městě. Vláda proto večer oznámila, že zpřísní dohled nad volným pohybem občanů. 
Ještě předtím primátor Prahy vyhlásil zákaz jízdy s odhaleným obličejem. Doporučil cestujícím, aby si v hromadné dopravě sedali a nechytali se tyčí dlaněmi ani prsty. Seniorům zdůraznil, aby opravdu vycházeli jen v nutných případech. Prodejcům, ať do obchodů nepouštějí lidi bez zakryté tváře. Kladeňáci se těmto doporučením brzy také nevyhnou. Řidiči kladenských autobusů mají zastavovat jen na znamení a nečekat.
Vláda nově povolila otevření obchodů s látkami. Šikovní z nás si tak ušijí roušky doma. Pokud ji neseženete nebo si ji nevyrobíte, ptejte se prodavaček po šátcích. Dnes se ještě do obchodů s holou pusou snad dostanete...

Jan Murárik

abil
Billa šla supermarketům příkladem...


Počasí Kladno

Předpověď počasí