Problém s čepováním do kelímků či sklenic v Kladně vyřešen!

V těchto dnech Kladnem hýbe téma čepování piva do kelímků a jeho následná konzumace.

Kladenští hostinští si v mnoha případech vysvětlovali povolení vlády s městskou policií každý ze svého úhlu pohledu. V některých případech od strážníků slyšeli, že sami nevědí, anebo byli přesvědčeni o tom, že se žádný alkohol do kelímků nalévat nesmí. Takže jak to je?
Od vlády, respektive ministerstva průmyslu a obchodu je čepování piva do kelímku povolené. Povolená není jeho konzumace v restauraci či v zahrádce při restauraci. Zákazník si může alkohol odnést s sebou. Z toho vyplývá, že policie toto zakazovat hostinským nemůže, pokud se u hospod nehromadí osoby, natož aby u ní, u okénka nebo na zahrádce, konzumovali nápoje a pokrmy.
Policisté i strážníci tedy mohou, a často to i dělají, pokutovat a kontrolovat osoby požívající alkohol za hranicemi restaurace, respektive zahrádky. Opravňuje je k tomu vyhláška města. Kladno má dávno v platnosti obecně závaznou vyhlášku č. 41/19, kterou se zakazuje požívání alkoholických nápojů na veřejnosti, žebrání a provozování prostituce. Zákaz požívání alkoholických nápojů se nevztahuje na prostory zahrádek a předzahrádek, umístěných u restaurací, cukráren a kaváren. Musí být však dodržen noční klid. 
Zajímavé, v rámci vyhlášky, je doporučení města: Při potírání problému konzumace alkoholu a dalších přestupků proti veřejnému pořádku je důležitá spolupráce občanů s městskou, případně státní policií. A to se bezesporu, jak nám hostinští potvrdili, nyní děje mírou vrchovatou

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí