Výstavba moderního železničního spoje Praha - letiště - Kladno začne v roce 2025

Je prý rozhodnuto. Tunelový úsek modernizované železniční trati Praha – Kladno povede v takzvané variantě JIH. Včera s tím souhlasila Rada hl. m. Prahy.

„Modernizace železnice na Kladno s odbočkou na Letiště Václava Havla přes nový dopravní terminál Dlouhá míle je jedna z nejvýznamnějších staveb, která Prahu čeká. Po desítkách let debat, kudy a jak trať povede, se Správa železnic může v projektové přípravě konečně posouvat dál. Vedle pohodlné cesty na letiště si na své přijdou i Pražané. Pro městskou železniční dopravu bude důležitá modernizovaná železniční stanice Veleslavín, nová zastávku v Liboci, která výrazně zlepší dopravní obslužnost oblasti. Dopravní uzel Dlouhá míle s P+R parkovištěm pro 2 000 aut zase zajistí, aby zde Středočeši přestoupili na vlak a nezajížděli autem dál do Prahy. Zároveň v trase zrušeného železničního koridoru vznikne obdoba vršovické drážní promenády, Kladenská drážní stezka,“ uvedl náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.
Svedení stávající železniční trati do tunelů rovněž umožní vybudování pěší a cyklistické radiální cesty. Trasa JIH povede v hloubkách až 50 metrů pod terénem. 

-red-


Počasí Kladno

Předpověď počasí