Kladenské dvorky: Ze skvělého festivalu nedůstojný mejdan?

Tradiční festival Kladenské dvorky se letos uskutečnil ve znamení klíče a také, z pocitu mnohých návštěvníků, ve znamení hrozícího pádu do propasti. 

Nejeden Kladeňák totiž nahlas kritizoval hudební produkci a poprvé v historii placení vstupného. Bohudík, alespoň za vystoupení školních sborů. Dříve Dvorky hostily zajímavé i věhlasné umělce či vystavovatele, nyní jsme je v seznamu nenašli.
Proč se tak skvělá akce dostala letos na úroveň „nadšenců“? Dvorky vždy počítaly s finanční i organizační podporou města. Jenže městu loni došla trpělivost ve chvíli, kdy podle zjištění jeho zástupců na povrch vyplavaly praktiky organizátorů. Město, které zaštiťuje akce na vysoké úrovni, se od Dvorků distancovalo. Pořádajícímu Spolku Podprůhon ale nebyla stran města udělena rána z milosti a zastupitelé shovívavě nedohlasovali závěry finanční kontroly.
Od chvíle, co město, přes několik vstřícných nabídek, muselo od Dvorků dát ruce pryč, jsme nyní zažili podivný ročník. Jestliže organizátoři děkují sousedům z Podprůhonu, kteří tradiční akci milují a nezištně připravili své dvorky či zahrádky, slovy „Bez vás by to nešlo“, nabízí se jim jednoduchá odpověď: „S vámi to, bohužel, na vysoké úrovni nepůjde.“

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí