Kladenská veverka zná své vítěze

V prostorách Střední zdravotnické školy a VOŠZ Kladno se uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů a vyhodnocení mezinárodní výtvarné a literární soutěže Kladenská veverka. Tématem soutěže byla Ochrana přírody a životního prostředí.

Děti a žáci z různých typů škol se měli možnost vyjádřit k tomuto tématu prostřednictvím různých uměleckých forem. Mohli tak upozornit například na klady a zápory činnosti lidí ve vztahu k přírodě. Účastníci ve svých pracích zmiňovali, jak je nutné pomáhat zachraňovat přírodu, nemocné a zraněné živočichy ve volné přírodě a odhalovat, v čem je příroda jedinečná. 
Soutěže se zúčastnilo 1300 soutěžících z různých částí nejen naší republiky. Předání cen se zúčastnil například Mgr. Přemysl Povondra (na snímku s oceněnými studentkami), známý malíř, grafik, pedagog a kurátor celé soutěže, dále pak RNDr. Daniela Tomsová, ředitelka SZŠ a VOŠZ Kladno a členka komise a Mgr. Václav Vondrovský, pedagog a člen poroty.
Nejvíce bodů v oblasti literární získala v kategorii 12-14 let Kristýna Petrachová z 5.ZŠ Kladno a v kategorii 15-19 let se umístila na 1.místě Anna Hrubá ze Střední zdravotnické školy a VOŠZ Kladno. Ve výtvarné části soutěže se na prvních místech v kategoriích grafika, malba a kresba umístili Zuzana Portová, Tobiáš Fišer, Viola Eva Wild, Alice Roškotová a Mikuláš Štěpán Povondra. Ve vyšších věkových kategoriích výtvarné části soutěže nejvíce zabodovaly žákyně SZŠ a VOŠZ Kladno Natálie Marie Žihlová a Hana Machová. 
Soutěž připravili Město Kladno, NSEV Kladno - Čabárna, SZŠ a VOŠZ Kladno, Záchranná stanice AVES, VK Kladno a zakladatel soutěže Ing. Jaroslav Fiala. Je více než potěšující, že se mladí lidé zajímají o ochranu životního prostředí, a že jim není lhostejné, jak se k přírodě chováme, a že dokáží tento svůj zájem a postoj vyjádřit prostřednictvím různých uměleckých forem a prostředků.

Václav Vondrovský


Počasí Kladno

Předpověď počasí