Bažantnice dostává nové mantinely

V těchto dnech můžete u rybníka Bažantnice spatřit stroje a dělníky, kteří z vody tahají kulatiny. Ano, je to součást regenerace oblíbené vodní nádrže.

„Smrkové kulatiny měníme za dubové, které vydrží déle než patnáct let. V těchto dnech začínáme vypouštět rybník, abychom s nimi mohli pohodlněji manipulovat,“ uvedl Radovan Víta, šéf magistrátního odboru životního prostředí.

Pod jeho dohledem vznikly minulý měsíc nad rybníkem dvě tůňky pro obojživelníky. Ti by se do nich měli zjara z rybníku sami přestěhovat a ochránit tak svoji populaci před rybami a ptáky.

V Bažantnici se ale především loví ryby. Provozní řád rybníku Bažantnice mimo jiné určuje nejmenší, ale i největší lovnou míru ryb. Kapra si odnesete, pokud má míru mezi 40 až 65 centimetry. Sportovní rybolov zde zaručuje rybářům jednu ušlechtilou rybu týdně nebo čtyři lososovité. Líny si mohou ponechat dva týdně. Rybářské povolenky na Bažantnici vystavuje Odbor životního prostředí kladenského magistrátu. Povolenka na celý rok stojí dva tisíce korun, týdenní sedm set korun a denní čtyři sta korun.

Na bezpečnost a dodržování pravidel dohlíží zabudované kamery kolem rybníku, městská policie i porybný.

Jan Murárik

bazantnicekdyzje

Když je sníh, v Bažantnici se sáňkuje

bazantnicekrybniku

K rybníku chodí celé rodiny

bazantnicemesto

Město opravilo všechny dřevěné lávky přes přítoky rybníka

bazantniceloni

Loni došlo k bohatému osazení Bažantnice

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí