Jízda na kole dostane v Kladně nový řád

Cyklistům se do dvou let změní v ulicích podmínky pro jízdu na území Kladna. Bude bezpečnější i pohodlnější.

Architekti v těchto dnech dokončují projekt propojení městských cyklistických tras na okolní obce a plánují, co by se v následujících dvou letech mělo stihnout realizovat. Cyklogenerel počítá s třemi úrovněmi cyklistiky v městě označenými třemi barvami, červenou, modrou a zelenou.

Červená značí rychlý pruh na hlavních silničních tazích Kladna. V první etapě by se pro cyklisty měly pruhem vyznačit ulice Vítězná a Československé armády. Stejně budou vymezeny i silnice od autobusového nádraží po vlakové nádraží v Kročehlavech. Tam, kde se červené pruhy nevejdou, označí město cestu pro cyklisty piktokoridory. 

„Cyklisté, kteří spěchají, se přesunou z chodníků, kde jsou mnohdy nebezpeční chodcům, ale zároveň jsou na chodník vyhnáni, protože na silnici nesmí, zpět na silnici. Ovšem do svého bezpečného koridoru, do něhož auta nesmí vjet. Na chodníku zůstanou pomalí cyklisté, důchodci a rodiče s dětmi,“ říká Ondřej Rys, hlavní architekt města a radní.

Modrá zóna se potáhne obytnými čtvrtěmi, ve kterých je zklidněná doprava omezena maximální rychlostí nebo předností zprava. Zároveň město rozšíří takzvané zóny třicet, kde řidiči nesmí překročit třicetikilometrovou rychlost.  

Zelené barvy značí rekreační zóny. V nich se s vozidly cyklista běžně nepotkává. „Takové trasy jsou nejvhodnější pro cyklisty, kteří opět raději rychlost vymění za bezpečnost. Propojí stávající cyklistické okruhy například ke Zvonečku nebo na Přítočno,“ dodává Ondřej Rys. 

První červené pruhy vzniknou ještě letos na krajských silnicích. Přesný termín nebyl dosud určen.

Jan Murárik


Počasí Kladno

Předpověď počasí