Primátor Milan Volf: Hokejová mládež rozhodně trpět nebude

Jasno o financování hokejové mládeže, vinou neprůhlednosti účetnictví dotací, může být nejdříve koncem dubna, kdy by zastupitelstvo mohlo schválit novou podobu toku peněz do HC i PZ. Situaci vysvětluje primátor Kladna Milan Volf (52).

Kolik by podle vás měla město stát hokejová mládež?
Podle mne mnohem míň, než dosud stála. Rozhodně není pravda, jak je mnohde prezentováno, že nechceme dávat mládeži peníze. My chceme najít účinný způsob, jak ji financovat efektivně. Správnou částkou, která skutečně u mládeže skončí. A nový způsob financování může odhlasovat zastupitelstvo, které také dotace do mládeže před časem pozastavilo. Podobně se vymyslel způsob, jak financovat mládež ve fotbalovém SK.

Musí podobně jako v SK také u hokeje vzniknout nový subjekt, přes který peníze hokejové mládeži potečou?
Nemyslím si, že by musel nutně vznikat nový subjekt. Ale konkrétní způsob vám nyní neřeknu. Dotace se pozastavily loni v létě a my jsme doufali, že se problém vyřeší co nejrychleji. Ovšem do dnešního dne nemáme od klubu předané účetnictví. A bez toho nemůžeme dál poskytovat dotace stejným způsobem, jako se to dělalo. Jsme ochotni hokeji pomoct, jenom musíme vědět, jak. Město dotuje hokej stoprocentně, kdežto jiné sporty dostávají na svou činnost třeba jen čtvrtinu svého rozpočtu na sezonu. Hokej v Kladně má nadstandardní podmínky v rámci celé republiky. Hokej chceme a musíme v Kladně podporovat, je to jeho historie. Ale kdybychom dál do něj pouštěli peníze jako vždycky, tak se dostaneme mimo zákon…

Jak je možné, že i bez dotace do mládeže či do áčka hokej v klubu běží dál?
Protože na konci loňské sezony měl na účtu 21 milionů korun. Na mládež tak určitě peníze před sezonou byly a my uděláme vše pro to, aby mládež netrpěla nedostatkem. 

Jan Murárik

 


Počasí Kladno

Předpověď počasí